Recenzija: Dīkstāve – "Strāva"

© Publicitātes foto

Saņemot e-pastā ziņu par to, ka “kaut kāda tur” grupa ar nosaukumu “Dīkstāve” “ir publiskojusi debijas īsalbumu (EP) “Strāva”, kas pieejams gan lielākajās mūzikas straumēšanas platformās, gan grupas “Bandcamp” profilā”, neviļus izlauzās nopūta – nu, kas gan tā atkal par grupu ar tik ļoti neko neizsakošu nosaukumu?! Taču apskatoties tās sastāvu, bija skaidrs, ka jāķeras pie klausīšanās.

“Dīkstāves” galvenais dzinējspēks ir 90. gadu pirmās puses latvju “underground” kulta grupas “Kartāgas” rindās redzētais (un sen nekur citur neredzētais) ģitārists Uldis Kairis, kuram piepulcējies viņa senais cīņubiedrs, bundzinieks Uldis Zariņš (“Kartāga”, “Voiceks Voiska”, “Sirke”, “The Satellites”). Vēl sastāvā ir basists Raivis Žukovskis (“Pest Of A Child”, “All Day Long”, “Voiceks Voiska”, “Apofeoz Orkestra”), bet pie mikrofona pielikta mazāk zināmā Jekaterīna Mihailova (“Maid Of Shade”).

Kairis un Zariņš palikuši uzticīgi paši sev, un arī “Dīkstāves” skanējumā jūtamas ietekmes no “The Cure” un tamlīdzīgām tikpat jaukām grupām. Paši mūziķi vēsta, ka ““Dīkstāves” skanējumu iedvesmo astoņdesmito un deviņdesmito gadu alternatīvā mūzika, taču tās radītā mūzika nav nedz stilizācija, nedz arī izdabā mūsdienu mūzikas skanējumam - “Dīkstāves” gadījumā tā ir atgriešanās pie saknēm, pie tās mūzikas, ar kuru grupas dalībnieki ir izauguši un vēl joprojām mīl visvairāk.” Un vēl viņi atzīst, ka “vienlaikus tā nepārprotami ir pusmūža cilvēku radīta mūzika, kas reflektē par dzīves straujo skrējienu un cilvēka eksistences iluzoro dabu.” Eh, ja visi pusmūža cilvēki būtu tik paškritiski un vienlaicīgi spētu radīt tik labas lietas…

Ar šo ierakstu abi Uldi atgriezušies mūzikā pēc vairāk kā desmit gadu pauzes. Lai gan skaņu materiāls pārsvarā radīts Covid-19 dīkstāves laikā, grupas nosaukums esot dzimis vēl agrāk, kad abi Uldi sākuši strādāt pie sava materiāla brīžos, kad grupas iepriekšējā iterācija “Take One Do” (kopā ar bijušo “Sirkes” līderi Juri Alksni) esot iegājusi radošā dīkstāvē. To visu palīdzējis attīstīt abu Uldis senais cīņu biedrs Raivis Žukovskis, savukārt grupas saturiskā vēstījuma iznešanai tautās grupai pievienojusies Jekaterīna Mihailova - viņas jau minētais projekts “Maid Of Shade” bijis kopdarbs ar bijušo “Auroras” dalībnieku Jāni Dubavu. Līdz ar to jebkuram būs skaidrs, ka arī ar vokālu “Dīkstāvei” viss ir labākajā kārtībā - Dubavs ir kā kvalitātes zīme jeb garantijas talons.

EP “Strāva” gan ir tikai trīs dziesmu apkopojums, taču tiek paustas cerības, ka gada nogalē tam sekos arī albums. Nudien cerams, ka tā tas arī būs, jo šis EP-mazulis atstāj ļoti labu iespaidu, kas it īpaši attiecas uz dziesmu “Paralēlās pasaules”. Taču arī par abiem pārējiem gabaliem “Turbīnas” un “Strāva” sakāmi tikai tie labākie vārdi - šis minialbums ir patīkami nostaļģiska gremdēšanās 90. gadu alternatīvajā mūzikā, kad valdīja elegantas ģitāru skaņas un izjusta basa līnija. Jāpiebilst, ka dziesmu tekstiem izmantota Valta Ernštreita dzeja.

Ierakstam tapt palīdzējis leģendārais skaņu inženieris Tālis Timrots, savukārt tā vizuālo noformējumu ar AI tehnoloģiju atbalstu veidojusi Vita Balckare. Un nu pats svarīgākais - grupas “Dīkstāve” pirmā un pagaidām vienīgā dzīvā uzstāšanās gaidāma 12. jūlijā festivālā “Laba Daba”!

Izklaide

Narkotisko vielu pārvadāšana ir nopietns pārkāpums, un no soda neizglābs pat slavenības statuss, par ko ir pārliecinājušās atpazīstamas modeles, aktieri, reperi un sportisti, no kuriem daži pat ir nonākuši cietumā, vēsta kanāls “National Geographic”.