Rēzeknē koncertēs Ņujorkas „Metropolitan” operas nama zvaigzne Aleksandrs Antoņenko

© publicitātes foto

6. maijā Rēzeknē uzstāsies Ņujorkas „Metropolitan” operas nama zvaigzne Aleksandrs Antoņenko, kurš Latvijas koncerttūres ietvaros kopā ar Latvijas Radio kori diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā piedāvā koncertprogrammu „Krievu romantika”.

Ar šo projektu VSIA „Latvijas Koncerti” uzsāk sadarbību ar Rēzeknes un arī Cēsu pašvaldībām ar mērķi nodrošināt regulāru koncertdarbību šajās pilsētās, kur drīzumā tiks atklātas jaunas koncertzāles – Rēzeknē koncertzāli plānots atklāt 2012. gadā, Cēsīs – 2013. gadā.

„Šāds koncerts Rēzeknē ir nenovērtējama mākslinieku un „Latvijas koncerti” dāvana, kā arī lielisks vēstnesis tam, ka nākamgad Rēzeknē darbu sāks koncertzāle, kas pavērs plašas iespējas arī Latgalē apmeklēt daudzveidīgus un mākslinieciski augstvērtīgus kultūras pasākumus,” saka SIA „Austrumlatvijas koncertzāle” vadītāja Diāna Zirniņa.

Koncertā piedalīsies soliste Ieva Ezeriete (soprāns), pianisti Aldis Liepiņš un Mārtiņš Zilberts, kā arī Edgars Saksons un Ivo Krūskops (sitaminstrumenti).

Koncerta pirmajā daļā „Ziemas dārzs” skanēs fragmenti no sulīgu eļļas skaņugleznu meistara Valērija Gavriļina monumentālās kora simfonijas „Zvani” un apcerīgā mistiķa Jurija Faļika dziesmas soprānam, tenoram un korim. Koncerta otrā daļa – „Sviridova vainags” – pilnībā veltīta Georgijam Sviridovam – vienam no spēcīgākajiem un oriģinālākajiem krievu mūzikas pārstāvjiem 20. gadsimta otrajā pusē. Muzikologs Orests Silabriedis uzskata: „Visiem, kas auguši ar Sviridova mūziku “Laiks, uz priekšu!” Centrālās Televīzijas vakara ziņu sakramentālās pārraides sākumā, būs interesanti uzzināt, cik daudzveidīgs un būtībā visnotaļ sakrāls ir Sviridova skaņuraksts. Viņa mūzika skar līdz sirds dziļumiem – tā ir neiedomājami skaista un neticami vienkārša”.

Koncerta ieceres autors Sigvards Kļava izveidojis Sviridova dziesmu montāžu un nosaucis to par “Sviridova vainagu”, atsaucoties uz paša komponista savulaik sacerēto “Puškina vainagu”.

Sigvards Kļava: „Programmas pamatlīnijas ir miesas un gara dialogi, kuri kā cilvēka un eņģeļa saruna savīsies solistu Aleksandra Antoņenko un Ievas Ezerietes balsīs. Koncertā atskaņosim kādreiz tik bieži dziedāto 70.-80. gadu krievu vokālo mūziku. Koncerta idejiskais kopsaucējs būs Artura Maskata darba „Vesna” (Pavasaris) pirmatskaņojums, kuru komponists rakstījis Aleksandram Antoņenko un Radio korim īpaši šim koncertam. Opuss ir ar Borisa Pasternaka tekstu, kur caur īpašu starojumu laicīgais iegūst dziļu garīgo piepildījumu.”

Sadarbībā ar „Latvijas Koncerti” veidotā koncerttūre iesāksies ar koncertu Cēsu 2.vidusskolā 5.maijā, bet noslēgsies 7.maijā ar koncertu Latvijas Universitātes Lielajā aulā.

Izklaide

Šova “X Faktors” aizvadītās sezonas uzvarētāja Emilija (Emilija Bērziņa) un reperis Reiks (Arvis Šķirus) laiduši klajā savu pirmo kopdarbu “Tikai ar Tevi”. Dziesmas izdošanai tika izvēlēts 19. septembris, kas ir Emilijas dzimšanas diena.