Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Recenzija: Edgars Mākens - "Treis putneņi"

© Publicitātes foto

Neatkarīgās mūzikas aprindās komponists Edgars Mākens ir pazīstams kā grupas “Gaujarts” līderis, savulaik darbojies Edgara Šubrovska ansamblī “Manta”, taču vēl pazīstamāks šis vīrs ir teātra aprindās, kur tiek pieteikts kā “teātra skatuves mūzikas inovators”, kurš rakstījis mūziku Latvijas Nacionālajam teātrim, Valmieras Drāmas teātrim, Liepājas teātrim, “Dirty Deal Teatro” un pat Leļļu teātrim, turklāt 2014. gadā viņš saņēmis prestižo “Spēlmaņu nakts” balvu nominācijā “Gada mūzikas autors”.

Nu Edgars Mākens piedāvā vēl vienu savu daudzpusīgās personības šķautni, publiskojot EP jeb minialbumu “Treis putneņi”, kuru veido astoņi skaņdarbi - prologs, divas interlūdijas un latgaliešu tautasdziesmu apdares. Vokāla partiju izpilda Liene Skrebinska “ar ļoti spēcīgu, tai pat laikā ļoti jūtīgu un godīgu balsi”, bet “mūzikā kopumā dominē pūšamu instrumentu kolorīts - tāds kā neliels lauku pūtēju orķestris,“ klāsta pats autors. Ja sausi statistiski, tad Lieni pavada deviņu mūziķu ansamblis, kuru vidū ir tādi zināmi meistari kā trompetists Gatis Gorkuša, mežradznieks Māris Evelons un citi.

“Treis putneņi” sākotnēji tapis par godu koncertzāles “Gors” desmitgades koncertam ar VKKF atbalstu, bet vēlāk ierakstīts Latvijas Radio 1 studijā skaņu operatora Gustava Ērenpreisa vadībā. “Ciklā ietilpst dziesmas un instrumentāli skaņdarbi, kurus vieno dziedāšanas tēma, skaistas un īpašas melodijas,” tā tiek pieteikts šis darbs. Pagaidām to iespējams noklausīties un iegādāties vietnē Bandcamp, bet pēc kāda mēneša tas būs pieejams arī mūzikas straumēšanas vietnēs internetā.

Ko lai te saka - cik savdabīga ir Edgara Mākena personība, tik savdabīgs ir arī šis albums. Jāatzīst, ka viņš pats ļoti trāpīgi definējis, ka šī garadarba skanējums ir “kā neliels lauku pūtēju orķestris”, tikai nevajadzētu uzreiz vilkt paralēles ar šlāgerpasākumiem vai zaļumballēm, viss kopumā drīzāk izklausās pēc tautiski etniska brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības pūšamo isntrumentu ansambļa salidojuma ar sārtvaidzīgu un skanīgu latgaliešu meiteni pie mikrofona (atvainojiet, nav ne jausmas, kāpēc “Treis putneņi” klausoties radās šādas asociācijas...). Interesanti, bet ne visiem domāts. Labākā dziesma - “Sadzīduosim mes, mousenas".