Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Varang Nord – “Veļi”

© Publicitātes foto

Daugavpiliešu vikingmetāla (vismaz tā viņi savu stilistiku piesaka paši) grupa “Varang Nord” savu iepriekšējo studijas albumu “Pārķiuņa Uomurs” izdeva 2021. gada sākumā, bet šoreiz viņi klausītāju vērtējumam nodevuši “septiņas akustiski instrumentālas dziesmu versijas no iepriekšējiem albumiem, pievienojot tām vēl etniskākas vibrācijas un dodot iespēju paskatīties uz to no cita skatupunkta,” skaidro paši mūziķi, pie viena atgādinot, ka Baltijas tautu mitoloģijā “veļi” ir aizsaulē dzīvojošās mirušo dvēseles, un arī šīs dziesmu versijas ir “kā ēnas no citas dimensijas.”

EP iekļauto skaņdarbu nosaukumi ir latgaliešu valodā - “Saucīns iz kauju”, “Meža kaujis himna”, “Bragys karaveirs”, “Ašnis pret ašni”, “Zīmeļveiri” un tamlīdzīgi “karojoši gabali”, taču nav lielas nozīmes tam, kā instrumentālā lieldarbā saucamas kompozīcijas. Albums pieejams arī Bandcamp vietnē, bet klātienē “varangi” būs sastopami varenā folkmetāla vakarā 8. decembrī Liepājas “Fontaine Palace” kopā ar kolēģiem no grupas “Yomi” - tiesa, tur diez vai tiks spēlēts kaut kas no šīs programmas.

Jāatgādina, ka “Varang Nord” zvaigžņu laiks iestājās pirms trīs gadiem - viņi ir pirmā un joprojām vienīgā grupa no Latvijas, kas uzvarējusi Vācijā notiekošā prestižā metālfestivāla “Wacken Open Air” konkursā. Grupas diskogrāfijā ir četri studijas albumi: “Fire Of The North” (2014), “Master Of The Forest (2015), “Call Of Battle” (2017) un “Pārķiuņa Uomurs” (2021). “Varang Nord” galvenais dzinēj- un virzītājspēks ir vokālists/ ģitārists Maksims Popovs, tomēr lielāko atpazīstamību dod harizmātiskā akordeoniste Jeļena Kaļniša.

PAR. Šoreiz akordeons visā savā spēkā un krāšņumā ieskanas tikai albuma pašā pēdējā gabalā “Mada svātki”, citās kompozīcijās priekšroku dodot tautiskākiem instrumentiem, taču arī šādi ir labi. Lieliska ģitāru saspēle un “varangiem” raksturīgais bungu un perkusiju mežonīgais ritms - nekas no tā nav zudis arī akustiskajā versijā. Elegantākais skaņdarbs - “Meža kaujis himna”, taču tikpat labi kā testēšanai ieteicamākos var virzīt arī “Vyltus dīvs” un/vai “Ašnis pret ašni”.

PRET. Šajā EP prasītos arī kāds no iepriekšējā albuma centrālajiem gabaliem „Stuojīs” vai “Svietņeica”, taču gan jau “varangi” labāk zina, ko vajag un kā vajag. Vai attaisnojas daugavpiliešu akustiskais folkmetāla piedāvājums bez vokāla - tas gan ir apšaubāmi.