RECENZIJA: Singapūras Satīns “SUPER”

© Publicitātes foto

Latvju pop-hiphopa apvienība “Singapūras Satīns” izdevusi daudzu ilgi gaidīto ceturto studijas albumu, kas nozīmē, ka nedēļas straumētāko ierakstu topā tūliņ, tūliņ gaidāmas lielas pārmaiņas. Albums tika atrādīts vietā, kur daudzi jau gadiem nav spēruši kāju –  kādreizējā LKP CK ēkā Elizabetes ielā, ko daļa zina kā Pasaules tirdzniecības centru “Rīga”, bet kas pašlaik nes “MMājas” nosaukumu.

“Esam ārkārtīgi pateicīgi, ka ir aizritējusi vēl viena vasara bez starpgadījumiem, un beidzot savu klausītāju un pārējo pasaules iedzīvotāju ausīm nododam albumu “Super”. Albums tiek izdots 10. oktobrī, jo, mūsuprāt, šis albums ir 10 no 10, vienkārši super!” bez liekas kautrības saka grupas pārstāvji.

“Kā vienmēr centāmies maksimāli visu “pārmudrīt”, tāpēc albums ir ierakstīts vismaz četrās studijās, aptuveni divās valstīs (Latvija un Somija), bet videoklipi filmēti, kā minimums, divos kontinentos. Tagad pēc normāli padarīta darba plānojam piecus mēnešus rūpīgi gatavoties savam lielkoncertam marta beigās, uz kuru mēs aicinām gan fanus, gan “heiterus”, gan politiķus, gan ārstus, gan visus pārējos. Ja jūs šovasar redzējāt mūsu uzstāšanos “Summer Sound”, tad ziniet, ka jāgatavojas kam vēl jaudīgākam,” turpina “singapūrieši”. Par minēto lielkoncertu - tas plānots 28. martā koncertzālē “Palladium”. “Būs vecās dziesmas un jaunās dziesmas, būs viesi un pārsteigumi, būs hiti un “prikoli”, būs vienkārši SUPER!,” vilina grupas pārstāvji.

Jāatgādina, ka „Singapūras Satīns“ debitēja 2015. gada izskaņā, kad savā „YouTube“ kanālā publicēja grupas pirmo miksteipu „Singapūras Satīns Vol. 1“. Šis miksteips vienas nakts laikā guva atzinīgu klausītāju un arī kritiķu vērtējumu par unikālo izpildījumu, satīriskajām lirikām un Latvijā neraksturīgo “laikmetīgo” skanējumu. Līdz šim grupa izdevusi trīs studijas albumus, trīs miksteipus un vairākus singlus. 2020. gadā „Singapūras Satīns“ sācis sadarbību ar mūzikas izdevniecību „Universal Music Group“. Taču vēl labākā izpildījumā grupas biogrāfiju var uzzināt, noklausoties šajā albumā kā pēdējo iekļauto dziesmu “P.S.”.

PAR. Pēc albuma prezentācijas ik pa brīdim kaut kur izskanēja sauklis “Super!” - visā šajā pasākumā tiešām ir kaut kas lipīgs. Apskatnieks kā labāko gabalu kronētu kārtīgo “klubinieku” “Augsts asinsspiediens”, kas aizrauj pat vairāk par straumēšanas servisos ultrapopulāro “Degviela”, bet trešajā vietā varētu likt “Labvakar” ar Ricky Done Did It! dalību. Taču ir pilnīgi skaidrs, kura albuma dziesma uz ilgu laiku iesēdīsies straumētāko gabalu topa spicē - tā būs “Bez apenēm”, par kuru paši “singapūrieši” smīkņājot teica, ka to jūs radiostacijās nedzirdēsiet. Tā, šķiet, būs gan, jo… Noklausieties paši, uzreiz sapratīsiet! Bet vispār šis gabals ir ļoti labs - no brutāli nepieradināta hiphopa viedokļa, protams. No šīs pat sērijas ir arī “Stulbs un bīstams”, taču neceļas roka to saukt par labu. Vēl varētu atzīmēt Priekameitu Senča un “Athodi Brīnumzemē” stilistikā ieturēto “Piecas dienas”. Pāri visam - teksti, kas tiešām ir humorpilni (lielākajā daļā gadījumu) un izklaidējoši.

PRET. …un pati kaitinošākā dziesma ir - te skan tremolo - “Čiu riu”! Jāpabrīnās, ka tajā iesaistījies pats Gustavo. No otras puses - kāpēc gan brīnīties, objektīvi vērtējot, dziesma nav slikta, klausītājiem tā patiks un jau patīk, topos iet “uz urrā”, tātad viss kārtībā. Ja par sliktām un stulbām dziesmām, tad ārpus konkurences ir “Libido”. Kā “singapūrieši” saviem faniem izskaidros milzīgo stilistisko amplitūdu no popa un “dance” līdz pat radikālam hiphopam, turklāt šajā laikā, kad tautai vajag repu vai neko, nudien nav skaidrs. Iespējams, ka nekā.

Izklaide

Svinot Gunāra Bindes 90 gadu jubileju, LNMM no 21. septembra līdz nākamā gada 19. janvārim būs skatāma viņa darbu izstāde. Binde savas 67 gadus ilgās fotokarjeras laikā guvis gan vietēju, gan starptautisku atzinību, par darbiem izpelnoties desmitiem godalgu ārvalstu fotomākslas salonos. Izstāde "Binde 100-10" atspoguļo mākslinieka ceļu uz un cauri šiem panākumiem, veidojot metaforisku dienasgrāmatu par nozīmīgākajiem notikumiem, tēmām un cilvēkiem.