Šodien "Arēnā Rīga" Mārtiņa Freimaņa piemiņas koncerts

© f64

Šodien, 11. martā, Arēnā Rīga notiks Mārtiņa Freimaņa piemiņas koncerts, kura nosaukumā ietverts viņa populārais teiciens – Dzīve kā košums. Šajā koncertā piedalīsies un Mārtiņa dziesmās vienosies viņa draugi dzīvē un mūzikā.

Mārtiņa Freimaņa piemiņas koncertā uzstāsies Tumsa, Lauris Reiniks, Putnu balle, Olga Rajecka, Aija Andrejeva, Labvēlīgais tips, Čilli, PeR, Blitze, Astro"n"out, Valters un Kaža, Yana Kay, koris Mūza, Ance Krauze un Nikolajs Puzikovs, kurš kopā ar bērnu nama Lejasstrazdi audzēkņiem izpildīs dziesmu Tu esi viens no mums. Mārtiņa dzeju lasīs aktieri Artūrs Skrastiņš un Zane Daudziņa, bet Agris Daņiļevičs gatavo horeogrāfiju līdz šim maz dzirdētam Mārtiņa producētam skaņdarbam Lacrimosa – Pie Dieviņa, kurā Volfganga Amadeja Mocarta mūzika satiekas ar latviešu tautas dziesmu.

Pasākuma norisei sekot līdzēs pieci videoekrāni, kuros būs redzami arī foto un video stāsti. Pirmajā stundā zālē tiks demonstrētas arī divas dokumentālās filmas: viena būs 2006. gadā Arvīda Krieva uzņemtā filma par grupu Tumsa ar nosaukumu Dzīve kā košums, bet otra jau pēc mūziķa nāves Liepājas TV Dzintare veidotais raidījums no arhīvu materiāliem par Mārtiņa karjeras pirmsākumiem. Plānots, ka visa peļņa tiks ziedota Freimaņa piemiņas vietas izveidei un uzturēšanai. Tās koncepcija un izvietojums gan vēl tiek apspriesti – to lems Mārtiņa Freimaņa fonda valde. Koncerta laikā darbosies arī ziedojumu tālrunis, pa kuru piezvanot varēs ziedot latu fondam.

Arēnā pirmo reizi būs pieejams jaunākais CD – pēdējā Mārtiņa paša sastādītā viņa labāko dziesmu izlase Dzīve kā košums. Iespējams, ka tai (un arī citiem Freimaņa nepabeigtajiem darbiem) būs arī turpinājums. Kā Neatkarīgajai stāstīja kompānijas Mikrofona ieraksti repertuāra direktors Guntars Račs, "man ir vesels albums ar viņa garadarbiem, kas nav piedzīvojuši savu izdošanu: ja par to agrāk uz viņu nedaudz dusmojos, tad tagad šos darbus uztveru kā milzu bagātību, kā kaut ko tādu, kas turpinās viņa leģendu šeit uz zemes, jo agri vai vēlu tās dziesmas piedzīvos savus ziedu laikus".

Starp citu, iespējams, realizēsies vēl kāda Mārtiņa ideja, proti, viņš esot prātojis uz Eirovīziju sūtīt... Latgales dāmu popu. "Man mati cēlās stāvus no šīs idejas vien, lai gan nenoliedzami, tādas, kādas ir šīs dāmas, nav nevienas citas. Esmu redzējis viņas koncertā, un jāatzīst, vienaldzīgo nav. Nezinu, vai viņš paspēja viņas uzrunāt vai ne, bet ja ne, droši vien viņām varētu tagad kādu no viņa dziesmām reiz iedot nodziedāt; ja reiz tā bija Mārtiņa vēlme, man tas ir likums. Tāds, lūk, Mārtiņa košums," rezumēja Račs.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais