RECENZIJA: Katrs 4tais “Tāpēc, ka tā ir”

© Publicitātes foto

Neticami, bet fakts – digitāli izdots rokgrupas “Katrs 4tais” pirmais albums. Ne tik daudz neticami, ka pirmais, bet neticami, ka vispār izdots – šī grupa taču pastāvēja tad, kad lielākā daļa jauno melomānu vēl nemaz nebija dzimusi, proti, šī gadsimta sākumā.

Šajā apvienībā darbojas tādi latvju mūzikā pazīstami vīri kā vokālists Miks Niedra (savulaik dziedājis grupās “Conquest” un “Blind Mike”), ģitārists Eduards Ancāns (“Gelousy”, ex-“Voiceks Voiska”), basģitārists Jurģis Blumbergs (“Linga & Frišs”, “Gelousy” u.c.) un bundzinieks Pauls Ozols jeb Čirkainais (“Rūsa”, “Mary Jane” u.c.), tā izveidota 2002. gada beigās. Pašos pirmsākumos “Katrs 4tais” sastāvā basu spēlēja “Huskvarn” un citu sastāvu ģitārists, nu jau nelaiķis Edgars Ķauķis jeb Melnais. Ja atmiņa neviļ, tad neko daudz Niedras projekts “Katrs 4tais” nesaspēlēja, tomēr vienalga atstāja savas paliekošas pēdas.

Galvenais muzikālais dzinējspēks šeit ir Edzis, bet teksti ir Niedras pārziņā. “Albumā “Tāpēc, ka tā ir” iekļautās dziesmas ir gan profesionālu studiju darbi, gan koncertu un pat mēģinājumu ieraksti.

Viss muzikālais materiāls ir ierakstīts 2003. un 2004. gadā. Papildus klasiskajam roka skanējumam dažās dziesmās ir izmantoti papildu instrumenti - taustiņus iespēlējis Edgars Ķauķis, bet trombonu - Jānis Rokjāns (“Voiceks Voiska” u.c. grupas). Māsteringu albumam 2023. gadā veica Edmunds Ozoliņš,” informē Niedra. “Katrs 4tais” “dzīvais” koncerts, iespējams, notikšot ap Ziemassvētkiem, bet līdz tam - klausieties albumu!

PAR. Ja no visa albuma kaut viena dziesma ir tāda, par kuru var teikt, ka tā ir šedevrs, tad viss albums ir izdevies, un te tāda ir - superīgā “Vārdi”. Turklāt albumā ir vēl vairāki gabali, kas alternatīvā roka un postgrandža piekritējiem varētu patikt, piemēram, “Vēl mazliet” un “Nāc ar mani”, arī “Iespējams” un “Kāpēc?” ar to lieliski papildinošo trombona skanējumu. Dzirdētas cildinošas atsauksmes arī par dziesmu “Trīs priedes (par sivēnu)”, ko, ja tai “apcirptu” hronometrāžu un nedaudz “piefrizētu” atbilstoši šā brīža ierakstu tendencēm, nudien varētu piedāvāt pat radiostacijām. Katrs no šiem vīriem ir meistars savā jomā, bet īpaši iekrīt ausīs Jurģa basģitāras spēles prasmes, kā arī Čirkainais, kurš klapē bungas kā pats velns. Gaidīsim koncertu!

PRET. Lai nu piedod Niedra, bet pirmais, ko gribas darīt, noklausoties “Katrs 4tais” albumu, ir… uzlikt kaut ko no “Gelousy”. Stilistiski abas brigādes ir visai līdzīgas, turklāt Edzis ar Jurģi spēlē abās, tomēr “Gelousy” šajā nišā izklausās pārliecinošāk.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.