RECENZIJA: Batra “Īsumā par aktuālo”

© Publicitātes foto

“Batra” ir atraktīva pašmāju hārdkora un “crust punk” (paši viņi savu stilu piesaka kā “power-violence”) grupa, kas lielākoties paliek prātā ar saviem skatuviskajiem priekšnesumiem un vizuālo tēlu, kuras centrālais elements ir sadomazohista skatā uz skatuves kāpjošais vokālists - vismaz tādu apskatnieks viņu manīja kādā koncertā klubā “Republika”.

Pašlaik gan izskatās, ka “Batra” būs uz laiku ņēmusi pauzi, jo septembra pirmajā pusē “Depo” notiekošais koncerts tika pieteikts ar “grasās būt varens baļļuks, kurš diemžēl mums būs pēdējais, pirms radošās pauzes un “kodēšanās”.” Taču pirms “kodēšanās” vēl “jūsu ausu traumēšanas priekam” tika nodots grupas jaunākais EP jeb minialbums, kurš “apmaksāts ar tukšās taras nodošanas palīdzību” - tā ziņoja “Batra”. Kopumā astoņi gabali, katrs garumā ap minūti. To visu ierakstījis un producējis “underground” pasaules ierakstu dievs Ģirts Laumanis jeb Lomiks savā “Hodila Records” studijā.

Patiesībā “Spotify” šis EP nav atrodams, toties daži citi ieraksti gan. Piemēram, 2005. gadā izdotais minialbums “Progress” un pērn klajā laistais tā formāta līdzinieks “Pozitīvā agresija”, no kura īpaši varētu izcelt dziesmu “Mahima” - gan tāpēc, ka tas ir smagākais gabals, gan tāpēc, ka asprātīgākais, gan tāpēc, ka pats, pats garākais, jo tā ilgums vismaz ir 1 min. un 15 sekundes, pārējiem nav pat tik… Starp citu, minētajā EP iekļauto sešu dziesmu kopējais ilgums ir 6 min. un 2 sekundes - iespējams, ka tas ir kāds rekords…

Bet pats senākais pieejamais “Batras” ieraksts ir dziesma “Putin ubijca”, kas ir baltkrievu grupas “Contra la Contra” (tā pastāvēja no 2000. līdz 2004. gadam un pārtrauca darbību, jo Baltkrievijā kļuva nedroši paust jebkāda veida viedokli, kas nesakrita ar režīmu) dziesmas kaverversija un oriģināli izdota 2001. gadā, sākoties karam Čečenijā. Izvēršoties karam Ukrainā, “Batra” nolēma, ka nav piemērotāka brīža kā tagad, lai atdzīvinātu dziesmu, kuras lirikas ir aktuālākas kā jebkad, tāpēc sākumā “Putin ubijca” tika laists interneta apcirkņos kā singls, bet tagad iekļauts arī EP “Īsumā par aktuālo”.

No jaunā EP testēšanai var ieteikt paklausīties dziesmas “100 ripojošās galvas” un/vai “Eitanāzija”, taču var neklausīties arī neko - neko nebūsiet zaudējuši, jo muzikālās vērtības te nav nekādas. Ja ņem vērā, ka izglītoties tomēr vajag, tam gan “Batra” der gluži labi - viņu darbā var gūt ieskatu, kā skan līdz galējībai novests hārdkors.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.