RECENZIJA: Matīsa Čudara trio “Take Your Time”

© Publicitātes foto

Latvijas džeza mūzikas izdevniecības “Jersika Records” paspārnē izdota ģitārista un komponista Matīsa Čudara trio plate “Take Your Time” – džeza un citas kvalitatīvas mūzikas mīļotājiem atkal ir iemesls ieštepselēt savus plašu atskaņotājus.

Šajā trio bez Matīsa piedalās arī kontrabasists Edvīns Ozols un bundzinieks Ivars Arutjunjans, tātad trīs augstākās raudzes profesionāļi. Tie, kas šo trio redzējuši un dzirdējuši darbībā, apstiprinās, ka viņi nudien spēj sagādāt atmiņā paliekošu priekšnesumu. “Pēdējo gadu laikā Matīsa Čudara trio mūziķiem savstarpēja saspēlēšanās ir kļuvusi par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu - rituālu, kas puišiem kalpo kā enerģijas un spēka avots, garīgās izaugsmes ceļvedis, mentālās veselības līdzsvarotājs, un, protams, tilts starp katra personīgo pasauli un plašāku sabiedrību,” tā izdevēji. “Katrs no viņiem būdams izcils un starptautiski atzīts savā jomā, mākslinieki viens otru gan atbalsta, gan izaicina, tā viņu mūzikā strāvo spēcīgi pamati, kā arī nerimstoša tieksme pēc izaugsmes un attīstības.”

Matīsa Čudara trio mūzika galvenokārt balstās uz organiska džeza, blūza un kantrī sakausējuma, ko visu vēl vairāk akcentē trijotnes improvizācijas spējas.

“Viņu mūziku caurstrāvo latvisks melodiskums, mīlestība pret neizmērojami plašajām afrikāņu un indiešu ritmu pasaulēm, kā arī Matīsa darbība klasiskajā mūzikā, tostarp šogad iegūtais maģistra grāds kompozīcijā Jeila universitātē, sniedz trio mūzikai strukturētību, kura bieži sniedzas ārpus džeza mūzikas ierastajiem rāmjiem.”

Jaunajā platē klausāmi deviņi skaņdarbi, kas ierakstīti 2022. gada jūlijā “TRU Studio” Rīgā skaņu režisora Kriša Veismaņa vadībā. Dažām no kompozīcijām piešķirti arī varen impozanti nosaukumi, piemēram. “Veni Vidi Vici”, “Bēniņu ēniņā” vai “Medus Bauska” - nekad nav bijis skaidrs, kā mūziķi izdomā vārdus saviem instrumentālajiem garabērniem.

“Albums “Take Your Time” ir ieskats ansambļa muzicēšanas procesā, kurā apkopotie skaņdarbi un daudzu gadu laikā izlolotās melodijas sniedz klausītajam estētisku baudījumu un emocionālu komfortu, ved pastaigā, reizēm vieglā skrējienā, cauri dažādām, neparasti iekārtotām istabām, un brīžam nemanāmi uzdod pa kādai grūtāk atminamai mīklai,” tā savu darbu komentē Matīss Čudars.

Kad trio draiski un rotaļīgi paspēlējas ar instrumentiem un to radītajām skaņām, rezultāts sanāk pavisam teicams - piemēram var minēt skaņdarbus “7 Blues” un “Blu”. Taču, kad Čudars & Co sadomā “uzdot pa kādai grūtāk atminamai mīklai”, tad nākas secināt, ka “dzīvajā” skatīties un klausīties, kā viņi šīs mīklas sagatavo un uzdod, ir nesalīdzināmi interesantāk. Līdz ar to - albums, protams, ir meistarīgs un spožs, tomēr koncerta ietvaros “Take Your Time” skanēs klausītājiem tuvāk un saprotamāk.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.