Liepājā un Ventspilī notiks "Pianisma zvaigžņu festivāls"

No 9.marta līdz 13.martam Liepājā un Ventspilī notiks XIX Starptautiskais Pianisma zvaigžņu festivāls, kura laikā paredzēti seši koncerti. Turpinot iepriekš sākto tradīciju, klausītāji arī šogad varēs izbaudīt mūziku ne tikai dažādu pianistu, bet arī dažādu diriģentu interpretācijā.

Festivālā piedalīsies deviņi pianisti, trīs diriģenti un divi ansambļi. Festivālā būs pārstāvētas vairākas valstis - Ķīna, Itālija, Vācija, Dānija, Polija un Latvija.

Koncerti notiks Liepājas teātrī, bet viens koncerts plānots arī Ventspilī, Teātra namā "Jūras vārti", informē Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Vēvere.

Atklāšanas koncertā LSO muzicēs kopā ar Vācijā dzīvojošo Ķīnas pārstāvi, pianisti Boju Dženu, vienu no mūsdienu ievērojamākajiem itāļu pianistiem Pjeru Frančesko Forlencu un Vācijas pārstāvi - orķestra "BerlinClassicPlayers" māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu Ulrihu Rīlu. Atklāšanas koncertā skanēs izcilo krievu komponistu Pētera Čaikovska un Sergeja Rahmaņinova skaņdarbi.

Par godu Ferenca Lista 200 gadu jubilejai viens no festivāla koncertiem būs veltīts šim ievērojamajam komponistam, aicinot viņa skaņdarbus izpildīt Polijas pārstāvjiem - pianistēm Beatai Biliņskai un Aleksandrai Svigutai, un diriģentam Tadeušam Voicehovskim.

Festivāla jaunā ievirze ir kamermūzikas koncerti. Šī gada festivālā varēs dzirdēt vienu no Latvijā atzītākajiem kameransambļiem - klavieru kvartetu "RIX". Neiztrūkstoša festivāla sastāvdaļa ir klausītāju iemīļotais džeza koncerts, kurā šoreiz muzicēs dāņu džeza zvaigznes - "Nikolaj Bentzon trio".

Jaunievedums festivāla norisē ir "ģeogrāfiska paplašināšanās" - XIX Starptautiskā Pianisma zvaigžņu festivāla džeza koncerts skanēs arī Ventspilī, Teātra namā "Jūras vārti".

Festivāla noslēguma koncerts paredzēts 13.martā Liepājas teātrī, un tajā piedalīsies spožākie Latvijas pianisti - Elīna Bērtiņa, Liene Circene un šī festivāla debitants Vestards Šimkus.

Veicinot latviešu mūzikas jaunradi, īpašs festivāla pasūtījums ir komponista Andra Dzenīša koncerts "Duālisms. Liepājas koncerts Nr.1". Šo koncertu Andris Dzenītis ir veltījis Vestardam Šimkum, un pats pianists kopā ar LSO tā galvenā diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā jaundarbu pirmo reizi atskaņos festivāla noslēguma koncertā.

Starptautiskais Pianisma zvaigžņu festivāls kopš 1993.gada notiek jau 19.reizi. Festivāls ir kļuvis ne tikai par nozīmīgāko gada kultūras sarīkojumu Liepājā, bet arī iekarojis viena no Latvijas profesionāli un mākslinieciski augstvērtīgākā un prestižākā mūzikas festivāla statusu. Satura ziņā festivāls ir unikāls visā Baltijas reģionā, norāda festivāla rīkotāji.

Festivālā šo gadu laikā uzstājušies 160 pianisti no 30 valstīm - Eiropas, Āzijas, Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas, Austrālijas u.c.

Izklaide

Pie klausītājiem aizceļojis “Latvijas romantisko huligānu, dzīvesprieka un pozitīvo emociju vairotāju” (tā viņus piesaka šīs grupas PR komanda) “Crazy Dolls” jaunākais veikums -  dziesma “Koferi”.