Gints Smukais publicē videoklipu kopā ar amerikāņu ģitārvirtuozu

© Publicitātes foto

Ģitārists Gints Smukais kopā ar savu amerikāņu kolēģi Aienu Ītanu Keisu (Ian Ethan Case) publicējis Amerikā filmētu skaņdarba “Aftershocks” videoklipu. No 5. līdz 8. oktobrim Latvijā notiks abu mūziķu kopīgie koncerti.

Aiens Ītans Keiss ir akustiskās dubultā grifa ģitāras virtuozs, kurš tiek uzskatīts par vienu no radošākajiem un saistošākajiem ģitāras pirkstu spēles stila (“fingerstyle”) ģitāristiem pasaulē.

“Mani priecē, ka Latvijā ir daudzi ģitāras entuziasti un mūziķi, kuri aktīvi daudzina “fingerstyle” ģitārspēli, bet, lai arī cik daudz mēs to šeit jau būtu redzējuši, ceļojot uz “fingerstyle” kultūrtelpas epicentriem, esmu secinājis, ka tā izpausme ir vēl plašāka nekā mēs varētu iedomāties. Aiens Ītans Keiss tam ir izcils piemērs un man liels iedvesmas avots,” par amerikāņu kolēģi stāsta Gints Smukais. “Klausoties viņa mūziku, es sapratu, ka “fingerstyle” stilam patiesi nav robežu. Mūs vieno ne tikai šis spēles stils, bet arī muzikālā ceļa aizsākumi, kas sākās ar ritma instrumentiem, mēs mīlam ritmu un tā apspēlēšanu melodiskās kaskādēs caur akustiskās ģitāras īpašajām raksturiezīmēm. Esmu pateicīgs, ka mūsu ceļi ir savijušies un nu varam kopā radīt un spēlēt koncertos.”

Abi pirmo reizi klātienē tikušies Bostonā 2022. gada septembrī pēc Ginta piedalīšanās Pasaules ģitāras pirkstu spēles stila čempionātā, kas notika ASV, Vinfīldā. Bostonā abi mūziķi radīja videoklipu Keisa skaņdarbam “Aftershocks”, kas Gintu īpaši iedvesmoja, tādēļ viņš sarakstīja tam otro balsi, bagātinot un artikulējot skaņdarba vēstījumu un piešķirot tam vēl vienu ritmisku un harmonisku dimensiju.

“Man ļoti daudz nozīmē tas, ka esmu varējis izpildīt un ierakstīt šo skaņdarbu kopā ar Gintu,” par sadarbību stāsta Aiens Ītans Keiss. “Šāda veida ļoti detalizētam, strukturētam, specifiskam skaņdarbam gandrīz nekad neizdodas piesaistīt papildu mūziķi, nemaz nerunājot par citu akustisko pirkststila ģitāristu. Jau no pirmās reizes, kad mēs kopā šo skaņdarbu izpildījām, tas nostrādāja! Gints bija veltījis nopietnu laiku, lai apgūtu katru skaņdarba niansi, pie tam atradis veidu, kā pievienot tam savu muzikālo ieguldījumu, kas dziesmu bagātinātu, nevis traucētu tai skanēt, un tas nav viegli. Es esmu ļoti pagodināts, ka viņam šis skaņdarbs bija pietiekami svarīgs un jūtams, lai ieguldītu tik nopietnu darbu, un es patiešām ar nepacietību gaidu, kad varēsim kopā atskaņot to koncertos! Esmu patiesi priecīgs arī par to, ka kopā ar Gintu varēšu iepazīt Latviju. Pirms kāda laika jau piedzīvoju neaizmirstamus brīžus un sajūtas, ar koncertiem viesojoties Igaunijā.”

Oktobra sākumā abi akustiskās ģitāras meistari satiksies uz vienas skatuves koncertsērijas “Landscapes” (“Ainavas”) koncertos, kuros izpildīs savas oriģinālkompozīcijas un klausītājiem pazīstamas latviešu un ārzemju melodijas, kā arī demonstrēs ģitāras pirkstu spēles smalko mūzikas pasauli. Pirmais koncerts 5. oktobrī Kocēnu kultūras namā, pēc tam ģitārvirtuozi viesosies Mazajā ģildē Rīgā (6. oktobrī), Doles Tautas namā Ķekavā (7. oktobrī) un Kultūras namā “Wiktorija” Liepājā (8. oktobrī).

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.