RECENZIJA: Kristaps Vanadziņš “Portreti”

© Publicitātes foto

Mūzikas namā “Daile” 2. septembrī tika atzīmēts liels notikums - pianists Kristaps Vanadziņš prezentēja savu jauno albumu “Portreti”, pie viena atklājot arī tāda pat nosaukuma solo tūri.

Albumā iekļauti deviņi skaņdarbi - seši ir improvizēti skatītāju portreti, kas radušies apstākļos, kurus varētu definēt ar “šeit un tagad”, savukārt trīs ir oriģinālmūzika. “Tā ir saspēle ar publiku, kur esmu uzaicinājis cilvēkus uz skatuves, un viņi papildina priekšnesumu ar perkusijām un dažādiem plīstošiem priekšmetiem. Tā ir dzīva un jautra saspēle gan tiem, kas piedalās, gan tiem, kas klausās,” stāsta Vanadziņš. “Šis ir “dzīvais” albums ar publikas iesaisti, emocijām un burtisku tuvumu. Ierakstīts mana solo koncerta laikā “Hanzas Perona” rīkotajā “Klavierstāstu” koncertu sērijā pagājušajā gadā.”

Grūti vērtēt, vai šajā ierakstā publikas iesaiste palīdz vai traucē. No vienas puses - tiek radīts klātbūtnes efekts, no otras - aplausi un citas sajūsmināto klātesošo emociju izpausmes traucē klausīties. Rezumējot: tiem, kas bijuši Kristapa minētajā koncertā “Hanzas Peronā”, šis ieraksts ļaus atcerēties, kā toreiz bija, savukārt citiem, vai nu jādodas uz kādu no pianista tuvākajiem pasākumiem vai arī jāsamierinās, ka šis albums ir tādā kā koncerieraksta formātā.

Noteikti var ieteikt noklausīties albumu ievadošo skaņdarbu “Sicīlijas pusdienas”, savukārt par “portretgabaliem” (tie veltīti Matīsam, Lotai, Ritai, Signei, Kristiānai un Arvīdam), neredzot to tapšanu, visai sarežģīti spriest, jo tie acīmredzot dzimuši Vanadziņa improvizācijas un meistarības gaisotnē. Spriežot pēc skaņdarba ievirzes, ar Lotu, negribētos iepazīties, toties mazliet draiskā Signe un valdonīgā Kristiāna gan varētu būt visnotaļ interesantas dāmas.

Par Kristapu Vanadziņu. Viņš ir viens no Latvijas labākajiem mūsdienu džeza pianistiem, kurš mūzikas telpā atgriezis džeza trio sastāvus. Viņa ansambļu repertuārā parasti saplūst dažāki žanri un spēlētajās kompozīcijās saklausāmi īpatnēji harmoniski risinājumi un radošas novitātes. Vanadziņa trio skaņuplate “The Love Garden Has Overgrown” saņēmusi balvu “Zelta mikrofons ’22” džeza un fanka kategorijā.

“Portreti” ir Kristapa jaunais solo projekts, kas apvieno mūzikas ceļojumu un personisku pieredzi. “Tūres laikā Vanadziņš ne tikai improvizēs un atskaņos zināmas melodijas, kas sajauksies ar viņa paša mūziku, bet arī aicinās skatītājus piedalīties kopīgā muzikālajā mijiedarbībā. Daži laimīgie kļūs par viņa klaviermūzikas portretu, kas taps kopīgi ar mākslinieku uz skatuves. “Portreti” solās būt vienreizēja pieredze, kas ļaus klausītājiem izbaudīt un izzīmēt savu muzikālo portretu kopā ar Kristapu Vanadziņu un dalīties emocijās,” sola viņa komanda. Tuvākie koncerti - 8. septembris Dobeles koncertzāle “Zinta”, 10. septembris Kuldīgas kultūras centrā, 15. septembris Liepājas koncertzālē “Lielais Dzintars” utt. - tā līdz pat oktobra beigām.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.