RECENZIJA: Bermudu Divstūris “Nogurstam septiņos cēlienos”

© Publicitātes foto

Briestot grupas “Bermudu Divstūris” lielkoncertam “Arēnā Rīga” 1. septembrī, bija garām pasprucis fakts, ka tajā plašākai publikai pirmoreiz tiks atrādīts arī “bermudu” jaunais minialbums jeb EP. Tajā iekļautie gabali tika iepīti kopējā koncerta repertuāra katlā, līdz ar to publika droši vien pat īsti nepamanīja, kura no izskanējušajām dziesmām bija pavisam jauna, bet kura vienkārši mazāk zināma. Taisnības labad arī apskatnieks nepiefiksēja, cik gabalu no jaunā EP arēnā izskanēja, bet tas arī nav svarīgi.

Iepriekšējais “B2S” albums “Vidēji glīts” tika izdots pagājušā gada vasarā, tātad jaunais darbs acīmredzami vairāk domāts koncertu programmas bagātināšanai, lai gan tas “bermudas” tāpat neglābs no 12 gadus senā gabala “Labi” un citu tikpat skaļu hitu skandināšanas.

Jaunajā minialbumā ir septiņas dziesmas plus “Laim’ uz mana rēķin’” remikss.

Paši brālēni Biceps un Triceps to piesaka kā mūziklu, kas “ir veidots kā muzikālā odiseja, kas ir saspēle starp dziesmām un mūsu bratuku - Bicepsa, Tricepsa, Saldā, Lee, Snikera un Vicīša asprātīgajiem apcerējumiem par brāļu draudzību un tradīcijām, mīlas frontes nokrišņiem un labākas dzīves meklējumiem.” Šobrīd radiostacijām nodota EP “noslēdzošā cēliena” dziesma “Nogurstam”. “Tā aptver visu mūsu būtību! Tās vārdos “citi naktīs guļ, bet ne mēs - mēs nogurstam, jo dzīvi nosvinam” ir visa esence: dzīve ir nerimstoša svētku un mirkļu baudīšana, un mēs ticam, ka tas ļoti rezonē arī ar mūsu faniem!” skaidro “B2S”. Nevar nepiekrist.

PAR. Labi, ka “B2S” paplašina savu repertuāru, jo izskatās, ka šī grupa, kas sākotnēji bija iecerēts kā joks, ir uz palikšanu - to pierādīja arī plaši apmeklētais un praktiski pilnībā izpārdotais koncerts arēnā, un tas nekas, ka ievērojama daļa klausītāju sastāvēja no nesenajiem bērnudārzu absolventiem, bet daļa, šķiet, nebija sasniegusi pat tik cienījamu vecumu. “Septiņi cēlieni” ir ļoti “bermudīgs” veidojums, kas it īpaši sakāms par jau minētajām “Laim’ uz mana rēķin’” un “Nogurstam”, tāpat arī smieklīgo “Nokrišņu zonu”. Jāatzīmē arī “Brāļi te”, kuras iedziedāšanā “brālēniem” palīdzējušas arī “māsīcas”. Nav informācijas, kuras dāmas balss skan ierakstā, bet arēnas koncertā šajā lomā teicami iejutās Rūta Dūduma-Ķirse, kura atgādināja veco patiesību, ka ābols no ābeles tālu nekrīt - ja mamma Ira var tērpties ādas biksēs un “Palladiumā” nomaukt roku kopā ar “dzelzs vilkiem”, kāpēc gan meita līdzīgā tēlā nevarētu “noraut jumtu” arēnā?!

Protams, atsevišķs stāsts ir par “B2S” dziesmu tekstiem, kas ir pārdomāti, ironiski un ar smalkiem mājieniem pārpilni - ne miņas no trulām rupjībām un atklātām dumjībām, ar kurām tik bagāta ir uz jauniešu auditoriju tendētā mūzika šajos laikos. “Grigalis šodien sola anticiklon’ / Tā kā kāpēc starp mums ir nokrišņu zon’? / Un, ja Bricis šodien sola bezpērkon’ / Dārgā, kāpēc tad starp mums ir nokrišņu zon’?” (dziesma “Nokrišņu zona”) - izrādās, grupa seko arī TV ekrānu aktualitātēm! “Hei, bārmen, ielej visiem laim’ uz mana rēķin’!” - eh, cik gan būtu labi, ja tā varētu…

PRET. Kopumā tikai 19 minūtes (pieci gabali hronometrāžā ir zem divām minūtēm) - nevar pat ieskrieties “B2S” testēšanai, kad “Spotify” jau piedāvā kaut ko citu (piemēram, Donu…), kas rada mazuma piegaršu. Diez vai kāds no šiem gabaliem kaut attāli kļūs par “Brāl’ ar dzīvi nekaulē”, “Roku okeāns”, “Sarkanbaltsarkanais” u.tml. atgādinošu hitu, taču vienmēr jau nevar sanākt. Lielākās bažas gan rada aizdomas, ka “bermudu” klausītājs var arī “neiebraukt” šajās kompozīcijās, kuru melodija attiecībā pret tekstu dažkārt ir visai mānīga, piemēram, kā sirdi ploši himniskā “Jaunībā dienu vēl daudz” vai romantiski maršveidīgā “Palmas”. Vai “B2S” klausītājs ir gatavs uztvert dziesmu ironisko vēstījumu? Cerams, ka ir gatavs, jo arī iepriekš taču “bermudas” savās dziesmās muļķi dzinuši diezgan pārdomāti un tomēr ir saprasti. “Varam pačukstēt, ka mēs jau turpinām darbu pie jaunumiem, kuri ilgi nebūs jāgaida,” pēc koncerta arēnā bilda “bratuki” Biceps un Triceps. Tas labi, jo no šī 19-minūšnieka tomēr grūti spriest par “B2S” iespējamo nākotnes potenciālu.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.