Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Sāksies Katrīnas Gupalo un Edgara Vilcāna koncertsērija “Dzimtā valoda”

© Publicitātes foto

Šo svētdien, 3. septembrī, ar koncertu Tukuma pilsētas Kultūras namā aizsāksies Katrīnas Gupalo un Edgara Vilcāna rudens koncertsērija “Dzimtā valoda”.

Programmā “Dzimtā valoda” iekļautas spēcīgas un tautā iemīļotas Zigmara Liepiņa, Haralda Sīmaņa, Raimonda Paula, Raimonda Tigula un Imanta Kalniņa dziesmas. Tā šoruden priecēs klausītājus piecās Latvijas pilsētās, bet valsts svētku laikā tiks atskaņota arī Prāgā, Vīnē un Budapeštā.

“Līdz šim tā ir vokāli sarežģītākā koncertprogramma, kāda man jebkad ir bijusi. Piemēram, programmas tituldziesma - leģendārā “Līvu” “Dzimtā valoda” ar savu plašo diapazonu ir Fredija Merkūrija cienīgs pārbaudījums jebkuram dziedātājam. Savukārt Haralda Sīmaņa “Ezers” un triloģija no Zigmara Liepiņa rokoperas “Lāčplēsis” ir emocionāli tik piesātinātas, ka jāatdod visa dvēsele tās izpildot,” atzīst Katrīna Gupalo.

Programmas pirmatskaņojums simboliski notika Ukrainā ilgus gadus dzīvojušā Edgara Vilcāna dzimtajā pilsētā Koknesē, dienu pirms Katrīna saņēma Latvijas Valsts augstāko apbalvojumu - Triju zvaigžņu ordeni. Pēc Tukuma turpmākie koncerti notiks 23. septembrī Valmieras koncertzālē “Akustika”, 30. septembrī Mazmežotnes muižā, 28. oktobrī Jelgavas Kultūras namā un 11. novembrī Līgatnes koncertzālē “Zeit”.

Klausītāji Katrīnas un Edgara Vilcāna koncertos dzirdēs arī romantiskākas kompozīcijas, piemēram, Raimonda Paula mīlas balādi “Balta saule”, kā arī latviešu un ukraiņu tautasdziesmas. Skanēs arī abu radītā mūzika - dziesma “Dur prom”, kā arī himniskās “Resistance” un “Kamēr pret sauli kāpu” ar Māra Čaklā dzeju.

Līdz ar koncertsēriju Katrīna un Edgars turpina labdarības akciju “Latviešu mūziķi - ukraiņu karavīriem!”, kas vāc ziedojumus Ukrainas brīvprātīgo kaujas vienības “Kaukāzs” atbalstam. Tās lielākā daļa ir Ukrainas armijas karavīri, kuri aizstāv Ukrainu kaujās Donbasā jau no 2014. gada. Kaujas vienība “Kaukāzs” izveidota 2022. gadā, darbojas visās kara zonās un iekļauta Ukrainas pašaizsardzības spēkos. Lai aizsargātu Ukrainu, viņiem ir nepieciešami divi automašīnas radioaparāti, droni, karavīru formas un lietus pončo.