Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Ineses Galantes izlolotie talanti pulcēsies kopīgā koncertā

© Publicitātes foto

Festivāls “Summertime – aicina Inese Galante” tradicionāli atvēlējis skatuvi arī pavisam jaunajiem mūziķiem, un vairākiem šobrīd Latvijā jau pazīstamiem māksliniekiem tieši “Summertime – aicina Inese Galante” bijusi vieta atspērienam. Šogad pirmo reizi jaunie talanti būs īpaši rīkota koncerta galvenās zvaigznes.

13. augustā Dzintaru koncertzālē koncertā “Jaunie un spožie” uzstāsies konkursa “Ineses Galantes talanti” laureāti saksofoniste Ilva Ešenvalde, vijolnieks Andrejs Jegorovs un soprāns Inna Kločko.

Inna Kločko ir konkursa “Ineses Galantes talanti” 2022. gada laureāte, izcīnot pirmo vietu Vokālās mākslas kategorijā. Šajā pašā gadā viņa kļuva arī par Starptautiskā vokālistu konkursa “Città di Alcamo” (Itālija) un Jāņa Zābera II Starptautiskā vokālistu konkursa laureāti. Inna dzimusi Sibīrijā, dzīvojusi Maskavā, absolvējusi Krievijas Teātra mākslas universitātes (GITIS) muzikālā teātra nodaļu. Uz Latviju pārcēlusies dzīvot, kļūstot par Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) solista Artjoma Safronova sievu. Pirmo lomu LNOB nodziedāja 2020. gadā, interpretējot Lizu Pētera Čaikovska operā “Pīķa dāma”. 13. augusta koncertā Inna Kločko izpildīs melodijas no pazīstamām operām, tostarp ārijas no Džakomo Pučīni operas “Madame Butterfly” un Džuzepes Verdi “Likteņa vara”, kā arī Pētera Čaikovska, Antonīna Dvoržāka un Paolo Tosti dziesmas.

Arī saksofoniste Ilva Ešenvalde, 2022. gada konkursa “Ineses Galantes talanti” otrās vietas ieguvēja kategorijā “Pūšaminstrumentu spēle”, jau savas karjeras sākumā guvusi starptautisku novērtējumu - viņa 2022. gadā Parīzē festivālā “Concour de Saxofone Parisien” ieguva trešo vietu. Nupat iestājusies Latvijas Mūzikas akadēmijā pēc sekmīgas Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas absolvēšanas, kur apguva saksofona spēli pie izcilā Oskara Petrauska. Koncertā “Jaunie un spožie” Ilva kopā ar koncertmeistari Sanitu Glazenburgu atskaņos laikmetīgo komponistu skaņdarbus soprāna un alta saksofonam.

Savukārt vijolnieks Andrejs Jegorovs konkursā “Ineses Galantes talanti” piedalījies vairākas reizes, 2018. gadā iegūstot pirmo vietu kategorijā “Stīgu instrumentu spēle”. Šobrīd viņš spēlē Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī, kā arī kamerorķestrī “Davinspiro Camerata”. Nupat iestājies Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrantūrā, vijoļspēli apgūst pie Stīgu instrumentu katedras vadītājas, asociētās profesores Terēze Zībertes-Ijabas un LNSO koncertmeistara Georga Sarkisjana. Koncertā “Jaunie un spožie” Andrejs Jegorovs atskaņos Morisa Ravēla un Jāzepa Mediņa skaņdarbus.

“Uzstāšanās uz Dzintaru koncertzāles vēsturiskās skatuves ar tās lielisko akustiku ir godpilna un prestiža iespēja demonstrēt savus solo priekšnesumus. Jaunie mūziķi sola pārsteigt publiku ar savu spilgto talantu un meistarību. Klausītājiem būs iespēja ieraudzīt un izjust lepnumu par mūsu valsts radošo potenciālu. Šis koncerts festivāla norisē būs jauns notikums, lai jaunajiem izpildītājmāksliniekiem rastu iespēju koncertēt uz lielās skatuves un praksē izbaudīt mūziķa profesiju,” norāda festivāla “Summertime - aicina Inese Galante” direktore Diāna Galante.