RECENZIJA: Pirmais Kurss “Skate”

© Publicitātes foto

Vai tā būtu ēst gatavošana, suņu staidzināšana vai ielu asfaltēšana, pat tramvaju kustības atjaunošana un tiltu būvēšana – viss šobrīd tiek skatīts caur Dziesmu un Deju svētku prizmu. Latvju humorroka grupa “Pirmais Kurss” arī nav stāvējusi nomaļus un svētku noskaņās izdevusi mini albumu, kas dod ieskatu puišu sagatavošanās darbos pirms lielajiem svētkiem. Uzreiz gan jāuzsver, ka šis mini ir ļoti, ļoti mini – tikai trīs dziesmas, kuras iekļaujas piecās minūtēs.

Albuma “Skate” radīšanā grupa esot iedvesmojusies no Vispārējo latviešu dziesmu svētku repertuāra, jo gandrīz visi grupas dalībnieki ir aktīvi kora dziedātāji. “Mēs esam kaislīgi kora mūzikas cienītāji un atbalstītāji. Brīvajā laikā starp koncertiem, darbu un solārija apmeklējumiem kopīgi uzdziedam mūsu mīļākās latviešu kora dziesmas. Šādas tikšanās noveda līdz pat tādai kā mazai sadziedāšanai sesijai skeitparkā, kur bija atnākuši kora mūzikas līderi, lai novērtētu mūsu izpildījumu. Rezultāti varbūt nav tik svarīgi kā emocijas, ko gūstam šādos brīžos. Izrādās, priekšnesums tika audiāli ierakstīts uz gandrīz profesionālas aparatūras,” šī garadarba ierakstīšanas netradicionālo norisi atklāj “Pirmā Kursa” dalībnieks Francis Upaciers. “No Mežaparka līdz skeitparkam - šie nopludinātie koru skates šedevri neatstās vienaldzīgus gan viskārtīgākos kora mūzikas fanātus, gan arī visus senioru tautas kolektīvus,” papildina Dāvis Mazurenko.

Grupā “Pirmais Kurss” spēlē Dāvis Mazurenko (ģitāra, vokāls), Francis Upaciers (ģitāra, vokāls) un Kārlis Zemītis (taustiņi, bass, vokāls). Viņu īsā vizītkarte: ““Pirmais Kurss” ir normālu jauniešu kolektīvs, kas brīvajā laikā spēlē foršu mūziku. Vispār puiši uz goda, savā 14 gadu pastāvēšanas periodā nospēlējuši koncertus visā Latvijas teritorijā. Izdevuši divus albumus “Problēmas” un “Interkurss” un vienu EP “El Printer”. Spēlē orģinālmūziku un atsevišķus Latvijas mūzikas šedevrus.”

PAR. Kāpēc ne, var arī tā! Piemēram, dziesmas “Krauklīts sēž ozolā” versija “pirmkursnieku” izpildījumā varētu gluži labi pretendēt uz kādu alternatīvo Dziesmu svētku statusu un, ja pie tās vēl jestri piedejo, arī Deju svētki ir pieķerami klāt.

PRET. 90. gados bija tāda grupa “Saule” ar Ansi Klintsonu pie mikrofona, kas 1995. gadā izdeva popsīgu un enerģiski dancojamu albumu “Aizved mani uz Munameģi”, kas bija balstīts uz nemirstīgajā filmā “Limuzīns Jāņu nakts krāsā” iekļautajiem tekstiem - tiem laikiem tas bija novatoriski un arī zināmā mērā humorīgi. “Pirmā Kursa” dziesma “Rīga dimd” un arī abi pārējie gabali stilistiski atgādina “Saules” repertuāru, taču 2023. gadā tas vairs nav ne novatoriski, ne humorīgi.

Svarīgākais