RECENZIJA: Izlase “Latvijas Metāls 3”

© Publicitātes foto

Pēc godam aizvadītā festivāla “Zobens & Lemess” droši vien daudzi joprojām dzīvo uz tā radīto labo emociju viļņa, tāpēc varbūt vēlas mazliet padziļinātāk painteresēties par notikumiem pašmāju metālmūzikā. Lūk, pavisam nesen klajā nākusī izlase “Latvijas Metāls 3”, kas kalpos kā labs ceļvedis vismaz latviski skanošo šī žanra pārstāvju daiļradē.

Šķiet, pavisam neilgs laiks pagājis kopš neatkarīgās mūzikas izlases “Odekolons Nr.17” izdošanas - tas notika pērn septembrī, bet šādu un līdzīgu apkopojumu aktīvists Raimonds Lagimovs jeb Dambis jau liek galdā nākamo izlasi. Kā jau liecina tās nosaukums, izlase ir turpinājums iepriekš izdotajai Latvijas smagās mūzikas izlašu sērijai. Tajā iekļautas pašmāju smagās mūzikas aprindās pazīstamu un arī mazāk zināmu grupu skaņdarbi, kas ierakstīti pēdējos pāris gados (ir arī daži mazliet senāki). “Izlase noderīga tiem, kuri interesējas par Latvijas metālmūziku, un tā ir labs pārskats par šī brīža aktualitātēm,” norāda Dambis. Jāatgādina, ka “Latvijas Metāla” pirmā daļa tika izdota 2015. gadā, bet otrā - 2018. gadā.

Arī izlases trešajā daļā visas dziesmas ir tikai un vienīgi latviešu valodā, kas, protams, mazliet sašaurina šajā izglītojošajā materiālā iekļaujamo klāstu. Izlasē iekļautas grupu „Deodium”, „Iron Wings”, „Izslēdzējs”, „Ryvendir”, „Varang Nord”, „Mindesign”, „Letti”, „Apēdājs”, „Purva Metāls”, „Oghre”, „Darrva”, „Salna”, „Grunts”, „Frailty”, „Velnezers” , „Druun” , „Rusted Wheel” un „Kumosiņš”, kā arī mazāk dzirdēto „YR” un „Rīkoita” dziesmas - kopskaitā divi desmiti gabalu.

PAR. Kā jau katrs šādas nekomerciālās mūzikas izlases apskats, arī šis jāiesāk ar pateicības vārdiem Dambim, kurš uzņēmies nepateicīgo darbu, veidot šādus un līdzīgus apkopojumus. Turklāt prieks, ka par katru grupu un tās dziesmu CD bukletā tiek ievietota arī pamatinformācija, līdz ar to var uzzināt pat mūziķus īstos vārdus. Piemēram, vai ziniet, kā pēc pases sauc “Velnezera” mūziķi ar skatuves vārdu Eremos vai kāds ir “Varang Nord” akordeonistes uzvārds? Te uzzināsiet!

Ļoti veiksmīgs izlases sākums un ļoti veiksmīgs noslēgums - “Deodium” pašlaik ir viena no visstraujāk progresējošajām pašmāju metālmūzikas grupām, bet “Druun” dziesmā “Mūžības dzīslas” ar savām gruntīgajām ģitārskaņām uz atvadām kārtīgi izdrebina klausītāju iekšas. Negaidīti labi skan “Grunts” (dziesma “Atriebes prieks”) un mistiskais “Purva metāls” (dziesma “Rūdas metāls”), noteikti atzīmējams ir arī noslēpumainais mūziķis Salna (“Mēris nāk”). Dīvainā kārtā grūti atpazīstami (labā nozīmē) ir “Ryvendir” un “Mindesign”, savukārt “Frailty” un “Varang Nord” tieši pretēji - ir viegli atpazīstami un, kā vienmēr, pašā augstākajā līmenī. No plašākai auditorijai nezināmajiem var ieteikt blekmetālistus “YR” ar “Saules sāpes” - šajā grupā spēlē pusaudži no Ernesta Lībieša Rokmūzikas skolas.

Un vēl - grupa “Rusted Wheel” ar dziesmu “Laid mani vaļā”. Lai gan stilistiski tā varbūt pat krīt ārā no kopējā konteksta, tomēr šis gabals ir tik labs un atmiņā paliekošs, ka ir pelnījis saglabāšanu latvju metālmūzikas vēsturē, par ko gādās iekļūšana šajā izlasē - līdz šim tas bija atrodams tikai interneta dzīlēs.

PRET. Kad vienotā izlasē saliek kopā tik daudz latviski dziedošās metālmūzikas grupas, tad nākas ar nožēlu konstatēt, ka liela daļa no tām skan ļoti līdzīgi. Savukārt par iekļauto materiālu - bez grupas “Letti” gan te varēja iztikt.

Svarīgākais