RECENZIJA: Baložu Pilni Pagalmi „Nē! Zināms iemesls”

© Publicitātes foto

Ar pāris koncertiem jaunu albumu klajā laidusi leģendārā alternatīvās mūzikas komanda “Baložu Pilni Pagalmi” (vienmēr sajūsminājis tās angliskais nosaukuma tulkojums – “Yards Full Of Pigeons”). Pēc skaita šis esot “baložu” trīspadsmitais albums, taču grupas “Bandcamp” profilā drūzmējas ap trīsdesmit ierakstiem, bet tas ir pieskaitot singlus un Māra Šverna solodarinājumus. Sanāk, ka iepriekšējais “BPP” albums bija 2020. gadā izdotais “Uz karstām oglēm zem degošām zvaigznēm”, bet pirmais izdots vēl tālajā 1995. gadā. 

Jaunajā albumā kopumā ir 12 skaņdarbi: astoņi ar Māra Šverna tekstiem, pa vienam ar latviešu dzejnieku Madaras Gruntmanes un Toma Treiberga vārdiem, kā arī divi turku dzejnieka Nāzima Hikmeta Rana teksti Pētera Brūvera atdzejojumā no 1988. gadā Rīgā izdotās turku mūsdienu dzejas izlases “Baložu Pilni Pagalmi”. Albumu ierakstījis un miksējis Mārtiņš Krastiņš, noformējumu veidojis “baložu” mūziķis Klāvs Lauls, tā dizainā izmantota aktrises Madaras Vilčukas fotogrāfija.

Bez grupas pamatkodola Māra Šverna, Klāva Laula un Ulda Gedras vēl ierakstā piedalījušies Pāvels Ignatjevs, Jēkabs Nīmanis, Judīte Zusmane, Madara Kalniņa un Marija Valmiera. “Baložu pilni pagalmi” ir viena no latviešu neatkarīgās rokmūzikas vērtībām, kas cauri laikiem un mainīgos sastāvos jau 29 gadus turpina būt uzticīgi sev un saviem klausītājiem,” tā tiek pieteikta šī grupa. Atliek vien piekrist.

PAR. Dažādos laikos un dažādu klausītāju aprindās par savas paaudzes hitiem kļuvušas tādas “BPP” dziesmas kā „Vēstules”, “Mans zirgs” un „Mans lielais rakstāmgalds” - vai kāds no jaunā albuma gabaliem arī varētu tiem pievienoties? Kas zina, piemēram, “Evgenijs” pilnībā būvēts pēc “BPP” labāko hitu paraugiem, bet “Kad kāds” varētu iekrist klausītāju sirdīs ar savu himniskumu. Apskatniekam gan patīkamāko pārsteigumu radīja ar īpašāku skanējumu apveltītās “Viesulis mājās” un “Nakts sargs”.

PRET. Ar Māra Šverna vokālu varētu baidīt mazus bērnus - kad viņš dzied, tad suņi izbailēs paslēpjas būdās, kaķi pamūk pagultēs, bet dūmenī gaudojošais vējš izlien ārā, lai taisnotos, ka tas nebija viņš, kas izpildījis šo dziesmu… Pat grūti pateikt, kuru tieši no šiem 12 skaņdarbiem ieteikt kā uzskatāmāko piemēru iepriekš rakstītā patiesuma pierādīšanai - varbūt dziesmu “Zaļais kauciens”, bet var ņemt arī pilnīgi jebkuru citu.

Svarīgākais