RECENZIJA: Fools On Parade “Human Reaction”

© Publicitātes foto

Ropažu rokmūzikas karognesēji, postgrandža četrinieks “Fools On Parade” izdevuši otro lielformāta albumu – pirmais bija pirms trīs gadiem izdotais “Hometown Stories”, kas atstāja gana labu iespaidu, lai ar lielu interesi gaidītu šīs grupas gaitu turpinājumu. Iesākumā tas tika pieteikts kā EP, taču laikam sakāmā sakrājies vairāk, un “FoP” nokomplektējušies līdz pilnam darbam ar desmit dziesmām. Ierakstījuši paši, producējuši arī paši – patstāvīgi puiši!

Grupa par savu dzimšanas dienu sauc 2016. gada 3. jūniju, kad viņi spēlējuši pirmo koncertu savā pilnajā sastāvā - Niks Velmeris (vokāls, ģitāra), Tomass Artūrs Klintsons (soloģitāra), Ralfs Kalniņš (bass) un Edgars Kučiks (bungas). Par “FoP” “tēti” saucams grupas muzikālais un garīgais mentors Viktors Fedosejevs jeb Vika, grupas “Linga” ģitārists, kurš savulaik rosinājis saviem audzēkņiem Mūzikas un mākslas skolā izveidot apvienību. Ja par nosaukumu, tad šāds vārdu savienojums esot padzirdēts “Arctic Monkeys” dziesmā “Secret Door” un sākts prātot, cik tas būtu interesanti, ja visa pasaule sastātos muļķu gājienā, bet neviens par to nesatrauktos, jo viņi taču nezinātu, kas šis ir par gājienu - kaut kā liekas, ka šis sapnis ir kļuvis pravietisks, un šobrīd visā pasaulē nudien notiek īsts “fools on parade”…

Savu spēles līmeni “FoP” slīpējuši neskaitāmos koncertos, un, tā kā sanācis pabūt uz vairākiem no tiem, var pilnīgi droši apgalvot, ka šī četrotne muzikāli aug ne pa dienām, bet pa stundām. To apliecina arī ar izteiksmīgo vāciņu apveltītais jaunais albums.

PAR. Ropažu versija par Vesa Skentlina “Puddle Of Mudd” jeb grupa “FoP” 2019. gadā kļuva par vienu no apskatnieka patīkamākajiem atklājumiem latvju rokmūzikā, un arī jaunais albums nav licis vilties. Protams, daļēji tas ir subjektīvās, sensenās un nerūsējošās mīlas pret “grunge” dēļ, tomēr tam ir arī objektīvs pamatojums - te skan kārtīgs un no sirds spēlēts roks!

Albuma spilgtākā pērle nenoliedzami ir dziesma “Coming Back”, kas iebliež galvā jau ar pirmo tās noklausīšanās reizi, taču tālu no tās neatpaliek arī ievadošais gabals “L.Y.I.N.G.” Uzteicamas ir enerģiskās “Sin City” un “Closer”, arī dramatiskā tituldziesma “Human Reaction” (te un arī visā albumā lieliski pastrādājis ģitārists) un iepriekš jau dzirdētā “Keep On Going”, tipiskais “grunge” ar atsaucēm uz klasiku “Memory Erase” utt. - tā var uzskaitīt praktiski visu albumu! “FoP” pielikuši pat pie rokbalādēm, kuras iepriekšējā albumā viņiem pagalam nepadevās. Velmeris šobrīd laikam ir labākais “grunge” vokālists Latvijā, tiesa, cik nu daudz te mums vispār tādu ir… Ak, jā - noteikti jāatzīmē arī “Morning Routine” ar savu “sepulturisko” piegājienu - te savukārt pie dziedāšanas pielikts basģitārists Ralfs.

PRET. Visu paši, visu paši - tā tālāk par Ropažiem netikt, nav brīnums, ka papildu informāciju jāmeklē ar Facebook starpniecību… Dzirdēts, ka postgrandžam nav nākotnes - diez vai nu tā ir, taču īpaši plašu auditoriju nudien nesasniegt, nav vairs “Sietlas viļņa” laiki.

Izklaide

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais