RECENZIJA: Diona “Marionete”

© Publicitātes foto

Viens no pēdējo nedēļu karstākajiem jaunumiem latvju mūzikas ierakstu pasaulē – šovā “X faktors” iepazītās dziedātājas Dionas Liepiņas jeb vienkārši Dionas (uz visu viņas vārda rakstīšanu ar lielajiem burtiem, kā tas iecerēts, dziedātājas komanda var necerēt…) debijas minialbums jeb EP.

Albumā iekļautas klausītājiem jau pazīstamās un radiostacijās rotējušās dziesmas “Sīknauda”, “Pulksten 12”, “Nesaki nē” (arī tās versija lietuviešu valodā “Nesakyk ne”, kas iedziedāta kopā ar šovā “Lietuvos Balsas” iepazīto lietuviešu talantu Edu), kā arī trīs jauni singli - “Marionete” (arī tā šobrīd uzsākusi savas gaitas pa latvju radiostaciju apcirkņiem), “Bez skābekļa” un “Akmeņi”. Jāuzsver, ka visām dziesmām gan vārdu, gan mūzikas autore ir pati Diona, un “tās tapušas laika gaitā kā stāsti no iegūtās pieredzes, sajūtām un emocijām, no kā kopā būtu iespējams būvēt daļu mūziķes biogrāfijas.”

Darbs pie albuma noticis gada garumā, sadarbojoties ar producentu komandu “Varslaff 'n' Edwolf” jeb Armandu Varslavānu un Edgaru Vilcānu.

“Šis ir ļoti liels solis manā mūzikas karjerā, par ko esmu ļoti sajūsmināta. Esmu ļoti gandarīta par paveikto un lepna par to, ka, neraugoties uz to, ka esmu vēl ļoti jauna un darbu pie albuma sāku pēc vidusskolas absolvēšanas, esmu spējusi izveidot albumu pati par saviem līdzekļiem - brīdī, kad šķita, ka finanses ir nepielūdzamas un daudz kas man nebūs iespējams, viss tomēr sāka notikt un izdoties. Tas lika man arī vairāk padomāt par to, ka arī šajā situācijā, plānojot to, ko un kā darīt, lai piepildītu savu sapni par debijas albumu, biju kļuvusi par sava veida marioneti, bet tiklīdz no šīm lelles saitēm atbrīvojos, es sapratu, ka viss ir iespējams,” paveikto komentē un arī albuma nosaukuma izvēli ieskicē Diona.

PAR. Dionas pāri malām plūstošā enerģija un stingrā apņēmība nevar nesimpatizēt, un šīs viņas īpašības labi jūtamas arī mūzikā - tas ir caurcaurēm “dance pop”, tik precīzs savā nišā, cik vien tas precīzs var būt. Atsevišķus singlus klausoties, Dionas muzikālais piedāvājums iepriekš likās visai bērnišķīgs, taču vienotā programmā (vēlams, dzirdot “dzīvajā”) tas viss skan pat ļoti labi. It kā iepriekš jau atklausītā “Sīknauda” kopējās minialbuma noskaņās iekrāsojas pavisam citās šķautnēs, tikai grūti ar sevi vienoties, vai šis gabals kronējams kā Nr.1, jo tikpat labi uz to var pretendēt arī rietumnieciskā “Marionete”. Vēl jāizceļ melodiski lipīgais “jauniešu pops” dziesmā “Pulksten 12” un, protams, arī radiostacijām draudzīgais “Nesaki nē”, savukārt no iepriekš nedzirdētajām dziesmām atzīmējama albumu ievadošā “Akmeņi”. Arī ar tekstiem ir puslīdz OK. “Agrāk biju mazliet naiva / Uzrunāja Tava aura / Bet izrādījās tukša Tava aura / Un tava piere pārāk šaura” (no dziesmas “Sīknauda”) - nav sliktākais variants, kā jaunai meitenei vēstīt par savām sirds likstām!

Jāatkārtojas, ka visām dziesmām gan vārdu, gan mūzikas autore ir pati Diona, taču viņai tikai augustā būs sasniegts vecums, no kura veikalos var oficiāli iegādāties alkoholiskos dzērienus - ko tad šī meitene mums rādīs vēlāk?! Labi vien ir, ka Diona šovā “X Faktors” palika tikai ceturtajā vietā, jo tas viņai acīmredzami atraisījis rokas tālākajai darbībai - nekādu līgumu un saistību. Ja kādam par to rodas šaubas, tad var pavērot, kur šobrīd ir “X Faktora” uzvarētāja Grēta, kur - otrās vietas ieguvējs Viktors Buntovskis, kur - Eduards Rediko (tādu vēl kāds atceras?), bet kur - Diona…

PRET. Protams, “Marionete” ir komercmūzika, nekādas augstās mākslas te nav. Ja kaut kur obligāti vajadzētu “piekasīties”, izvēle kristu uz dziesmu “Bez skābekļa”, kas no visiem gabaliem šķiet vājākā, taču var iztikt arī bez šādiem kritikas akmentiņiem.

Izklaide

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais