RECENZIJA: Reinis Jaunais “Vārdi”

© Publicitātes foto

Ekstravagantais un komunikablais ģitārists Reinis Jaunais laidis klajā savu devīto albumu, kas šoreiz lielākoties ieturēts dziesminieku stilistikā.  Tā 13 dziesmu tapšanā izmantota sešu mūsdienu autoru radīta dzeja - “Vārdos” dzirdamas Reiņa oriģinālmūzikā apspēlētas Annas Sintijas Ivanovas, Māra Salēja, Noras Jakovelas, Daiņa Deiģeļa, Janas Egles un Haralda Millera dzejas rindas.

“Pirmo reizi kādā manā albumā nebūs iekļauta neviena instrumentāla kompozīcija,” uzsver Reinis. “Pirms sāku rakstīt mūziku šim albumam, izlasīju lielu kaudzi dzejas krājumu. Šie dzejnieki noteikti radījuši lieliskākus vārdu salikumus, nekā es jebkad spētu uzrakstīt pats! Apzināti izvēlējos autorus, kuri bieži nepelnīti paliek nepamanīti mūziķu vidē. Ar savu jauno albumu arī cenšos lauzt stereotipu, ka ir grūti radīt dziesmas, izmantojot jauno dzejnieku vārdus, jo mēdz teikt, ka dzejoļos trūkstot ritma un atskaņu. Man tā vien bija laba motivācija ķerties pie jaunu dziesmu radīšanas.”

Jaunais albums miksēts gan stereo, gan “Dolby Atmos” versijā pie Kaspara Bārbala studijā “Lauska”. Gandrīz visās dziesmās piedalījusies čelliste Erna Daugaviete, “Es pazaudēju sevi” iedziedājusi Katrīna Dimanta, bet “Pārdomās” pūšamos instrumentus iespēlējuši Krists Kazaks no grupas “All Day Long” un Kapteinis Reinis. Albuma vizuālo noformējumu veidojusi Laura Zoe. Šoreiz albums fiziskās kopijās izdots USB formātā un abos skaņas formātos pieejams mūzikas straumēšanas vietnēs.

Albuma prezentācijas koncerts notiks 13. jūlijā kultūrtelpā “Vagonu zāle”, un Reinim sociālajos tīklos pat nācies mazliet tā kā taisnoties, ka jaunā lieldarba oficiālais prezentācijas koncerts ieplānots tikai divus mēnešus pēc tā izdošanas. Taču ģitāristam ir plānota tāda tūre, par kādu viņu varētu apskaust pat “Prāta Vētra” - no 21. maija līdz jūnija beigām Reiņa grafikā ierakstīti kopskaitā 17 koncerti Polijā, Čehijā, Vācijā un Itālijā, tāpēc pie mums Reinis varēs būt… tad, kad varēs.

Mazliet no oficiālās biogrāfijas. Reinis Jaunais ir ģitārists, dziedātājs un komponists no Rīgas, kurš kopš 2013. gada izdevis jaunu oriģinālmūzikas albumu ar intensīvu regularitāti gandrīz reizi gadā. Pērn tika izdots arī albums “Bērziņš Jaunais Smukais” kopā ar vēl diviem virtuoziem ģitāristiem Jāni Bērziņu un Gintu Smuko. Reinis daudz koncertējis lielākajā daļā Eiropas valstu, kā arī Austrālijā, Jaunzēlandē un Turcijā, izpildot savu oriģinālmūziku.

PAR. Reinis Jaunais atkal piedāvā savu suģestējošo un meistarīgo ģitāras spēli savā īpašajā manierē, kas akcentēta ar pirkstu piesitieniem pa ģitāras korpusu. Apskatnieka favorītskaņdarbi - “Marsa parks” un jestros tempos ieturētās “Pārdomas”, interesanta ir arī dziesma “Domu krūmi”, savukārt kompozīciju “Kamēr debesis vēl zilas” jāatzīmē, pateicoties Daugavietes elegantajai čella spēlei. Dziesma “Vientulība” ir teju vai rokgabals, tikai grūti ar sevi vienoties, vai tas sava atšķirīguma dēļ atzīmējams ar plusu vai mīnusu, šaubīgā teksta un dīvainās dziesmas uzbūves dēļ. Kopumā šis albums, protams, ir uzteicams.

PRET. Kad Reinis Jaunais iedziedas savos koncertos, parasti šķiet, ka vienkārši nav atrasts neviens cits, kas varētu izpildīt attiecīgo skaņdarbu - OK, lai tā būtu… Taču šajā gadījumā, kad viņš uzņēmies pats izpildīt visu albumā iekļauto skaņu materiālu (izņemot Katrīnas pārziņā atstāto “Es pazaudēju sevi”), tas šķiet visai šaubīgs risinājums. Lai gan tembrāli Reinis stipri atgādina Goran Gora, kvalitatīvā ziņā viņš izklausās krietni slābanāk.

Izklaide

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais