Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

“Very Cool People” pārsteidz ar sev neraksturīgu singlu un smieklīgu klipu

© Publicitātes foto

“Very Cool People” kopā ar dziedātāju Paulu Saiju laiduši klajā grupai līdz šim muzikālās stilistikas ziņas absolūti neraksturīgu singlu “Rikšiem”, kā arī tā videoklipu, kas gan ir grupai absolūti raksturīgs – tās ierasti humorīgajā manierē.

Grupas “Very Cool People” jaunā dziesma “Rikšiem” ieturēta klasiskās folkelektrodžeza tradīcijās. Dziesmā Paulai pie mikrofona pievienojas arī “Very Cool People” tromboniste Laura Rozenberga, kura tehniskā, pat repa karaļiem atbilstošā izveicībā un turklāt vēl tautiskās noskaņās, skaita rīmes.

““Rikšiem” ir oda cilvēka rakstura spēkam un neatlaidībai,” stāsta Laura. “Lai dzīve virzītos uz priekšu un notiktu izaugsme, ir jāņem groži savās rokās un vienkārši jādara. Brīnumu gaidīšanu dažkārt ir jāatstāj pasaku pasaulei.”

Dziesmu radījuši Elvijs Grafcovs, Māris Jēkabsons, Paula Saija, Laura Rozenberga un Jānis Kalve, izmantojot tautasdziesmas “Rikšiem bērīt’ es palaidu” motīvus. Producenti ir Elvijs un 90. gadu deju un elektroniskās mūzikas leģenda Jānis Kalve.

“Mūs tik ļoti iedvesmoja vasarīgās precību tautasdziesmas teksts un skanējums, ka savā versijā atstājām no tās visefektīgākos akcentus - pirmās divas teksta rindas un divas taktis no oriģinālās melodijas,” smaida aranžējuma līdzautors un “Very Cool People” stūrmanis ar ģitāru rokās Elvijs Grafcovs. “Mēs esam no Latvijas un vienmēr ar to ļoti lepojamies. Esam ievērojuši, ka Latvijas radiostacijās mūsu skaņdarbus visvairāk atskaņo tieši vasaras saulgriežu laikā, tādēļ vēlējāmies vēl vairāk panākt ētera cilvēkiem pretī un vismaz nedaudz pievērsties pseidofolklorai. Tas ir tāds stils, kurā tiek samiksētas mūsu radošās izpausmes latviešu folkloras virzienā ar visīstenāko folkloru un 90. gadu deju mūzikas skanējumu, kas tagad atkal ir modē!”

Atsevišķs stāsts ir par dziesmas videoklipu, kuru veidojis Arvis Belovs, taču scenārija autori ir paši grupas dalībnieki. Arī video veidots par precību tematiku - Paula un Laura ar savu uzticamo tandēma divriteni dodas Rīgas ielās līgavaiņus lūkoties, pa ceļam satiekot visdažādākos Latvijā mītošos stereotipu iemiesotājus. Apskatnieka galvenā balva jeb “Grand Prix” - pūšamo instrumentu speciālistam Oskaram Ozoliņam, kurš demonstrē skeitera cienīgus trikus ar daudzu gājēju kvēli ienīsto stāvdrāzi.

““Rikšiem” tapšana man bija ļoti aizraujošs process, pašai atklājot jaunus sevis un savas balss aspektus,” noslēdz Paula Saija. “Dziesmā liela nozīme ir mūsu pašu, latviešu, etniskajai kultūrai, kas šoreiz ieguvusi pavisam jaunas krāsas.”