Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Ed Sheeran ”-” 

© Publicitātes foto

Eds Šīrans mūzikas izdevumus jau novedis izmisumā ar savu albumu normālā veidā neaprakstāmajiem nosaukumiem, tāpēc prieks dzirdēt, ka ”-” jeb ”Subtract” ir noslēdzošais šo matemātikas albumu sērijā. Nu jau otro nedēļu tas turas britu topa pirmajā pozīcijā, taču šis fakts nav pat īsti pieminēšanas vērts – būtu dīvaini, ja tā nebūtu! -, jo pilnīgi visi (!) Eda Šīrana studijas albumi bijuši Apvienotās Karalistes Nr.1, bet pēdējie pieci nav bijuši zemāk par otro vietu arī citos lielāko valstu topos.

Jaunā albuma tapšanas procesā, ierakstā un producēšanā piedalījies Ārons Desners (Aaron Dessner) - abi mūziķi pie tā sāka strādāt pagājušā gada februārī. Mēnesi ilgajā studijas darbā sarakstītas vairāk nekā 30 dziesmas, bet albumā iekļautas 14 (“deluxe” versijā 18), kuras muzikālajā amplitūdā svārstās no vienkārša un akustiska skanējuma līdz pat pilna sastāva instrumentu un orķestra aranžijām. “Dekādes garumā centos radīt perfektu akustisko albumu, un man bija pilnīgi skaidra vīzija, kādam tam jābūt. Un tad, 2022. gada sākumā, vesela notikumu virkne mainīja manu dzīvi, manu mentālo veselības stāvokli, un galu galā arī to, kā es raugos uz mūziku un mākslu,” stāsta Eds Šīrans. “Dziesmu rakstīšana ir mana terapija. Tas padara jēgpilnu to, kā es jūtos. Es rakstīju bez domas par to, kādai dziesmai ir jābūt gala rezultātā, bet gan to, kas man tajā brīdī bija sakāms. Un tā - tikai nedaudz vairāk nekā nedēļas garumā es aizvietoju dekādes garumā radīto darbu ar savām dziļākajām un tumšākajām domām.”

Jāatzīst, ka Šīranam nudien īsā laika posmā gāzusies pāri vesela nelaimju gūzma.

“Viena mēneša ietvaros es saņēmu ziņas, ka mana stāvoklī esošā sieva ir slima ar vēzi, un arstēšana iespējama tikai pēc bērniņa piedzimšanas, mans labākais draugs Džamals, kas man bija kā brālis, pilnīgi negaidīti nomira, turklāt es stājos tiesas priekšā, lai aizstāvētu savu godu un karjeru kā dziesmu autors. Es biju nemitīgā baiļu, depresijas un trauksmes stāvoklī. Es jutos tā, it kā slīktu, ar galvu zem ūdens virsmas, skatoties augšup, bet nespējot izlauzties pēc gaisa. Šis albums ir durvis uz manu dvēseli. Pirmo reizi es necentos radīt albumu, kas varētu cilvēkiem patikt, es vienkārši dalos ar to, kā es jūtos.”

“Disney+” platformā ir skatāma dokumentālā filma par Edu Šīranu “The Summ of It All”. Tajā redzami līdz šim nepubliskoti materiāli no personīgā arhīva, intervijas un priekšnesumu fragmenti, kas kopumā dos ieskatu, kā personīgā pieredze ir veidojusi vienu no pasaules 21. gadsimta veiksmīgākajiem mūziķiem.

Jāatgādina, ka Eds Šīrans savu “matemātisko sēriju” sāka ar debijas ieraksta “+” izdošanu 2011. gadā, kam sekoja albumi “x” (2014) un “÷” (2017), tad pa starpu bija “No.6 Collaborations Project” (2019) un visbeidzot “=” (2021) - dziesmu katalogs, kas padarīja Edu Šīranu par 21. gadsimta mūziķi ar lielākajiem panākumiem (un arī ienākumiem) visā pasaulē.

PAR. Eds Šīrans ir liels meistars, viņš albumu sabūvēs tā, ka katrs tajā atradīs kaut ko sev, lai saausītos - eu, kas tas bija, kas tikko izskanēja?! Apskatnieka gadījumā tā sanāca ar dziesmu “Curtains”, kas albumā gan meklējama ar astoto kārtas numuru, tomēr patīkami izceļas uz pārējo fona - to acīmredzami novērtējuši arī Šīrana fani, jo dziesma “Spotify” vietnē savākusi jau vairāk par 18 miljoniem klausījumu, kas atpaliek tikai no par singliem izvirzītajām un tāpēc ilgstošāk aktīvajā apritē pabijušajām “Eyes Closed” un “Boat”. Vēl varētu ieteikt skaisto “Life Goes On” un ritmisko “End Of Youth”, taču, kā jau iepriekš minēts, katrs te atradīs kaut ko sev piemērotu.

PRET. Eda Šīrana fenomens ir grūti izskaidrojams - protams, dziesmas ir skaistas, taču šādu masu patēriņa psihozi visā pasaulē tām tomēr it kā nevajadzētu raisīt. Par to gan laikam nav jābrīnās - tagad tādi laiki, ne tas vien pieredzēts.