Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Šovakar tiks noskaidots Eirovīzijas favorīts

© Scanpix

Šodien Liverpūlē notiek 67.starptautiskā Eirovīzijas dziesmu fināls.

Latvijas pārstāvji - grupa "Sudden Lights" - finālā neiekļuva, taču abās pārējās Baltijas finālā būs pārstāvētas.

Kā Lietuvas pārstāve finālā startēs dziedātāja Monika Linkīte ar dziesmu "Stay", ko radījuši latviešu mūziķi Krists Indrišonoks un Jānis Jačmenkins.

Savukārt Igauniju pārstāvēs dziedātāja Alika Milova ar dziesmu "Bridges".

Finālā būs pārstāvēta arī Austrija, Portugāle, Šveice, Polija, Serbija, Francija, Kipra, Spānija, Zviedrija, Albānija, Itālija, Somija, Čehija, Austrālija, Beļģija, Armēnija, Moldova, Ukraina, Norvēģija, Vācija, Izraēla, Slovēnija, Horvātija un Lielbritānija.

Eirovīzijas finālā 2022.gadā uzvarēja Ukrainas pārstāvji "Kalush Orchestra" ar dziesmu "Stefania", tomēr Eiropas Raidsabiedrību savienība (EBU) nolēma 2023.gada konkursa rīkošanu Ukrainas vārdā uzticēt Lielbritānijai.

Tajā pašā laikā EBU ceturtdien paziņoja, ka Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim netiks dota iespēja teikt videouzrunu Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā.

EBU norādīja, ka konkursa "stingrie noteikumi" neļauj Ukrainas prezidentam teikt uzrunu, jo "viens no šī konkursa stūrakmeņiem ir pasākuma nepolitiskais raksturs".

"Šis princips liedz iespēju nākt klajā ar politiskiem vai tamlīdzīgiem paziņojumiem konkursa ietvaros," paskaidroja EBU.