Kultūrtelpā “M/Darbnīca” uzstāsies Ukrainas, Ugandas un Francijas mūziķi

© Publicitātes foto

Kultūrtelpā “M/Darbnīca” šomēnes notiks vairāki ekskluzīvi ārvalstu mākslinieku koncerti. Jau 9. maijā tur risināsies ukraiņu indī grupas “Komisiia” organizētās atbalsta labdarības turnejas koncerts, 11. maijā sagaidāmi eksplozīvo ritmu meistari “Arsenal Mikebe” no tālās Āfrikas valsts Ugandas, bet 18. maijā tur uzstāsies stilīgais franču popduets “Charlotte Fever”.

Enerģiskā “indie punk” stilistikā sākotnēji spēlējusī grupa “Komisiia” radās 2018. gadā un ātri vien atrada savus fanus Kijivas alternatīvās mūzikas auditorijā. Vēlāk grupa pievērsās izsmalcinātākai muzicēšanai, taču tās fanu pulks nebūt nesamazinājās. Pēc kara Ukrainā sākuma “Komisiia” iesaistījās organizācijas “Musicians Defend Ukraine” aktivitātēs. Tās mērķis ir atbalstīt Ukrainas mūzikas industrijas pārstāvjus kara laikā. Primāri atbalstu saņem tie mūziķi, kuriem nācās pārtraukt skatuvisko darbību un pievienoties Ukrainas bruņotajiem spēkiem, lai aizsargātu savu valsti. Šīs labdarības akcijas ietvaros notiks arī koncerts “M/Darbnīcā” - 9. maijā.

Savukārt 11. maijā šajā kultūrtelpā uzstāsies “Arsenal Mikebe” - mūsdienu perkusiju ansamblis no Ugandas. Šie mūziķi radījuši smagnēju bungu spēlēšanas stilu, kas mijas ar vokāliem dziedājumiem un pamatā izstaro džungļu dabīgās intensitātes piesātinātu transu. “Arsenal Mikebe” to raksturo kā “industriālu organisko ritma mūziku, kas tērpusies seksīgā “Armani””. Pēdējā piebilde, starp citu, domāta burtiskā nozīmē... Grupas vajadzībām izveidota speciāli pielāgota perkusiju sistēma, kas daļēji veidota no metāla zvaniņiem un vienlaikus izklausās gan elektroniski, gan akustiski. “Ritmiskais blīvums, hipnotiskais grūvs un aizraujošās balsis sakombinētas īstenā ķermeņa un dvēseles skaniskajā izlādē, ko tādā intensitātē spēj izveikt tikai Āfrikas tradīcijām bagātās muzikālās kultūras pārstāvji,” tā šos ugandiešus piesaka koncerta rīkotāji.

18. maijā uz kultūrtelpas “M/Darbnīca” skatuves kāps klausītājiem muzikāli uzbrūkošais franču popduets “Charlotte Fever”, kas aizraujas ar spīdīgiem tērpiem un dejot aicinošiem ritmiem. Grupa intensīvi koncertē daudzās pasaules valstīs un nesen laida klajā minialbumu “Embrasse Coulée”, kas tika prezentēts šā gada sākumā Parīzē. Gada beigās iecerēta arī pirmā pilnmetrāžas plate, bet jau 12. maijā tiks izdots jauns singls un grupa pēc koncertiem Baltijas valstīs turpinās turneju Spānijā, Francijā un Austrijā.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.