RECENZIJA: Terror Activator “Forcibly Wasted”

© Publicitātes foto

Vecrīgas klubā “Republika” sestdien ar nelielu (vai palielu) koncertiņu notika pašmāju “crossover / thrash metal” grupas “Terror Activator” pilnmetrāžas albuma prezentācija. Jāsaka, ka “dzīvajā” šie puiši uguņo vareni – kā no pašas pirmās dziesmas iesāka “kurināt” tempu, tā to neatlaida līdz pat pasākuma finišam, liekot sanākušajiem aizmirst par visu uz šīs grēcīgās planētas Zeme. Turklāt viņi labi strādā ar publiku, tāpēc jebkuram smagās mūzikas cienītājam var ieteikt aizstaigāt uz „Terror Activator” koncertu – nenožēlosiet!

Šīs apvienības debijas minialbums jeb EP “Moshing Are Available” datējams ar 2019. gada martu, bet šoreiz sakrāts nedaudz vairāk skaņu materiāla. “Albums sastāv no 11 dziesmām, ieskaitot kaverdziesmu. Lai arī dziesmas tapušas plašākā laika periodā, tās visas saista globāla un plaši izplatīta tēma - par cilvēka sentimentālā prāta stāvokli, kas ir pilns ar neprognozējamām domām, kas var novest pie apšaubāmām dzīves izvēlēm un apšaubāmiem lēmumiem,” par savu jauno veikumu stāsta paši “teroriņi”. Albums ierakstīts pašmāju “Non-Stop Records”, bet dziesmu apstrāde veikta poļu studijā “Widek Studio”.

„Terror Activator” ir grupa no Rīgas, kas dibināta 2017. gadā. Savā mūzikā tā iedvesmojusies no vecās trešmetāla skolas, metot skatus arī jaunā “thrash metal” viļņa virzienā. Viņi uzstājušies daudz un dažādos koncertos un festivālos Baltijā, dalot skatuvi arī ar tādām grupām kā “D.R.I”, “Destroyer 666”, “Legion Of The Damned”, “Sepultura” u.c. Īpaši iecienīti latvju trešeri ir kļuvuši kaimiņzemē Lietuvā, tāpēc nav brūnums, ka šogad viņi uzaicināti spēlēt arī populārajā roka un metāla mūzikas festivālā “Devilstone”, kas kopš 2009. gada notiek Lietuvas pilsētā Anīkščos.

PAR. Enerģisks trešmetāls tā labākajās izpausmēs. Teicams ģitāristu tandēms, savu lietu pieprotošs basģitārists, labā nozīmē traks bundzinieks - viss kā vajag. No dziesmām īpaši izcelt gribētos “Two-Faced Gateway” un “Victims Of Greed”, taču pilnīgi droši var klausīties visu albumu - tas atstāj labu pēcgaršu, nenomoka ar augstām metālgudrībām un ļauj mierīgi gremdēties tā jauneklīgajā skanējumā.

PRET. Labāk klausieties šo albumu straumēšanas servisā “Spotify” nevis interneta vietnē “YouTube”, kur tas ir pieejams pilnā versijā ar kaitinošo “Vsjo budjet horošo” kaverversiju bonusā - jā, protams, Verka Serdjučka, īstajā vārdā Andrijs Daņilko, ir ukraiņu mākslinieks, un ar šo dziesmu „Terror Activator” it kā vēlējušies izteikt atbalstu Ukrainai, taču šis solis nenolasās, un bez šī krieviskā gabala pilnīgi noteikti varēja (un vajadzēja) iztikt, atstājot to publikas “mošpitošanai” koncertos…

Trešmetālā liela nozīme ir vokālam, bet „Terror Activator” dziedonis Ernests Gailis rada diezgan duālas izjūtas - viņš ir nenoliedzami jaudīgs un enerģisks, taču brīžiem izklausās pēc lauku fermā spaidīta un knaibīta sivēna. Un vēl - gribētos kādu dziesmu, kas ieblieztu pa galvu ar tās pirmo noklausīšanās reizi un neatlaistu līdz pat dienas beigām. Tādas te diemžēl nav.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.