RECENZIJA: FunCOOLio “Ruslan Px un FunCOOLio play Bossa Nova”

© Publicitātes foto

Īpatnējs kopdarbs ar vēl īpatnējāku nosaukumu - “Ruslan Px un FunCOOLio play Bossa Nova” ir igauņu komponista Ruslana Px un latviešu instrumentālās grupas “FunCOOLio” garadarbs, kura “raksturojošā īpatnība ir oriģināls materiāla izklāsts, baltu melodiskums, kompozīciju nestandarta struktūra, kā arī tautas instrumenta – balalaikas – izmantošana.” Albuma prezentācija notiks Starptautiskās džeza dienas ietvaros 28. aprīlī klubā “Biedrība”.

“FunCOOLio” mūziķi un Ruslans ir draugi jau vairāk nekā 17 gadus, taču šis ir pirmais pilnvērtīgais kopīgais radošais projekts. Tieši Ruslanam pieder ideja ierakstīt autora instrumentālās kompozīcijas “bossa nova” stilā, un viņš ir arī astoņu no desmit albumā iekļauto skaņdarbu autors. Visu skaņdarbu aranžējumus Ruslans un “FunCOOLio” veidojuši kopā. “Ierakstā jūtama Latvijas galvenā kūrorta - Jūrmalas - gaišā un saulainā atmosfēra. Nav gluži nejaušība, ka skaņdarbu nosaukumi atbilst pilsētas dzelzceļa staciju nosaukumiem (Lielupe, Bulduri, Dzintari u.c.), it kā aicinot klausītāju muzikālā ceļojumā ar elektrovilcienu,” informē projekta autori. Jāpiebilst, ka vāka dizainā izmantots leģendārā Jūrmalas restorāna “Jūras pērle” siluets - jaunākajai paaudzei tas droši vien neko neizsaka, bet 70. - 80. gadus pieredzējušajiem tas atsauks atmiņā dažādus to laiku piedzīvojumus.

Ierakstā piedalījušies “FunCOOLio” mūziķi Vladimirs Tuzovs (ērģeles, taustiņi, vibrofons, perkusijas), Jurijs Osipovičs (bungas, perkusijas), Georgijs Panfilovs (akustiskā ģitāra, balalaika) un Deniss Gradaļevs (kontrabass), bet kā īpašie viesi šim ierakstam pieslēgušies saksofonists Freds Ormēns (Fred Hormain)) no Francijas un Antons Kogans no Igaunijas. Ieraksts un miksēšana tika veikta Rīgā, “Funcoolio Records” studijā, 2021. gada ziemā un 2022. gada pavasarī.

Albums ir “bossa nova” it visā, un “Jūras pērles” siluets uz vāka izskaidro šī garadarba stilistisko ievirzi labāk, nekā to spētu diplomēts muzikologs - uzvēdī tādas kā padomjlaiku kinofilmu noskaņas. Iespēlēts profesionāli, tikai gribētos lielāku azartu un degsmi, bet, protams, visi nevar būt “Very Cool People”. Notestēšanai ieteicamākās kompozīcijas - laikam “Majori” un “Pumpuri”.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais