RECENZIJA: Prāta Vētra “Pagalmi”

© Publicitātes foto

Kā pēkšņs drēgnums ievu ziedēšanas laikā pagājušās nedēļas beigās klausītājiem uz galvas uzgāzās, tas ir, straumēšanas servisos iekrita jauns grupas “Prāta Vētra” studijas veikums – četru dziesmu apkopojums EP jeb minialbuma formātā. Tā pirmais singls un arī viss albums veltīts atmiņām par bērnības gaitām Jelgavā, kur uzaugusi četrotne Renārs Kaupers, Jānis Jubalts, Māris Mihelsons un Kaspars Roga.

Renārs Kaupers par minialbuma noskaņu: “Atmiņas aiznes mūs atpakaļ uz Jelgavu un iemīļotajām vietām, kuras, šodien apciemojot, izskatās mazas un pat necilas. Bet toreiz tas viss - draugi, spēles, azarts, risks, prieki, bēdas, sāpes, iemīlēšanās un lauztas sirdis - notika tieši tur! Mēs visi esam pagalma puikas - Jančuks pieskatīja “Žukovku”, mēs ar Kasparu - Dzilnas un Satiksmes ielas pagalmus, bet Māris - Krišjāņa Barona ielas stūri. Kaut kādā ziņā šis ieraksts ir reveranss mūsu bērnībai un tam, kur pagalmu pieredze mūs ir atvedusi.”

Minialbums tapis radošajās sesijās Liepājā un Rīgā, bet producēts gan Barselonā, gan Stokholmā.

Pie dziesmām strādājis grupas ilggadējais producents Povels Olsons. Trīs dziesmu tekstu autori ir paši grupas mūziķi, bet “Pasta balodīts” vārdi ir Māras Zālītes dzejolis. Ieraksts papildināts ar visu četru dziesmu videoklipiem, kas ir veidoti ar mākslīgā intelekta palīdzību. “Ironiski, ka pēc autentisko pagalmu apraksta, video versijas jaunajām dziesmām “Pagalmi”, “Mākoņi neatskatās”, “Karalienes valsis” un “Pasta balodīts” veidoja mākslīgais intelekts. Paldies Kasparam un Povelam, kuri spēlējās ar jaunākajām tehnoloģijām un deva datorprogrammām precīzus norādījumus, kuriem sekot. Katrā video ir atsauce uz kādu mākslinieku. Pamēģiniet uzminēt - kādu!” ieintriģē Renārs.

Jāatzīst, ka ir diezgan grūti nolasīt šī četru dziesmu apkopojuma izdošanas mērķi. Vai tiešām tikai tāpēc, lai atgādinātu, ka “22. jūlijā Liepājā gaidāms vienīgais šīs vasaras koncerts Latvijā, kurā būs dzirdamas arī dziesmas no jaunā minialbuma “Pagalmi”” un piebilstu, ka “koncerttūres “Gads bez kalendāra” šī gada koncertā stadionā “Daugava” Liepājā gaidāmi vairāki pārsteigumi ar grupas draugu, mūziķu piedalīšanos”? Grupas fani par jauno izdevumu, protams, būs sajūsmā, bet pārējos jābrīdina, ka kopējā noskaņa ir tādā kā “mazā bilžu rāmītī” garā.

Tituldziesmu nudien labi var iedomāties “Gads bez kalendāra” repertuārā, arī tās teksts ir ļoti interesants un laikam pat autobiogrāfisks. Ne mazāk eleganta ir dziesma “Karalienes valsis (Dame le mano)” - ar “prātnieku” trīs skaisto bekvokāla dāmu iesaisti koncertā tā izskatīsies un izklausīsies vēl labāk. Savukārt ar “Mākoņi neatskatās” ir mazliet bēdīgāk, tajā jau nolasās minētais “mazā bilžu rāmītī” stilistiskais noskaņojums, bet “Pasta balodīti” labāk varēja atstāt kādam Māras Zālītes apsveikšanas vakaram. Kopumā - “Prāta Vētra” kā “Prāta Vētra”, nekā sensacionāla, vēl viens ieraksts grupas CV.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais