RECENZIJA: Olas “Svarīgākais notikums Latvijas pop-hiphopā”

© Publicitātes foto

Lieldienās ar jaunu albumu pie klausītājiem atgriezās grupa ar šiem svētkiem ļoti iederīgo nosaukumu “Olas” – starp citu, arī savu debijas ripuli “Ir klāt!” 2017. gadā reperi Reiks (Arvis Reiks) un Pavlo (Žanis Pavlovskis) izdeva ap Lieldienām.

Lai gan “Olas” savu koncertu tolaik jau droši varēja rīkot itin ietilpīgajā “Palladiumā”, savu popularitātes vilni viņi nez kāpēc neuzturēja un darbojās ar pārtraukumiem. Atgriešanās ar dziesmu “Dzīvot kaifs” sanāca ar lielu plus zīmi, un pirms pāris nedēļām “Olas” uzlēca pašmāju straumētāko ierakstu topa virsotnē. “Mūsu fani mūs atbalsta, neskatoties uz to, ka pēdējos gados nebijām tik aktīvi. Nu “Olas” ir uz palikšanu - nākamgad grupai jau aprit 10 gadi!” šoreiz abi reperi solās nepazust.

Jaunajam albumam dots pretenciozs nosaukums “Svarīgākais notikums Latvijas pop-hiphopā”, un tā pieteikumu ierunājis DJ Toms Grēviņš. Diez vai viņi paši nopietni domājuši, ka šis tiešām būs svarīgs notikums, taču “Olas” jau nekad arī nav pretendējuši uz nopietnību. “Albumā klausāmas muzikāli un tematiski daudzveidīgas dziesmas, kas tapušas vairāku gadu garumā,” vēsta “Olas”. Piemēram, dziesma “Hennessy” esot ierakstīta jau pirms astoņiem gadiem - uzreiz pēc kādreizējā grupas superhita “Daudz naudas” izdošanas.

Albuma tapšanā piedalījušies producenti Rolands Prīverts-Beimo (heywhosthatkid) un Marks Spruģevics (Mauriks), bet viesmākslinieku kārtā klausāmi arī Henrijs Mucenieks (Henny), Jānis Krūmiņš (Misters Krūmiņš), bijušais “Singapūras Satīna” mūziķis Kristaps Strūbergs (dziesmā “Lauku meiča”, kurā dzirdama latgaliešu valoda) un apvienības “Kreisais Krasts” reperis Deniss Stepanovs (dziesmā “Tētis miljonārs”). Dziesmā “16” iesemplēta Olgas Rajeckas balss ieraksts no hita “Kad man vairs nebūs 16”.

“Mēs paši esam ļoti gandarīti par šo albumu, jo darbs tika ieguldīts nopietns un liels! Neviena dziesma albumā nav ielikta tikai tāpēc, lai būtu vairāk dziesmu, bet tiešām uzskatām, ka katra ir atsevišķs hits. Mūsuprāt, albums ir arī ļoti daudzveidīgs, un katrs klausītājs atradīs dziesmu, kas viņam patiks. Iesakām noklausīties albumu no sākuma līdz galam un vairākas reizes,” aicina “Olas”.

Jāpiebilst, ka līdz ar albuma izdošanu “Olas” jau uzsākušas koncerttūri, uzstājoties Saldū un Valmierā. Nākamie koncerti paredzēti Jelgavā (21. aprīlī “Tonusā”), Jēkabpilī (22. aprīlī “Luiizē”), Liepājā (28. aprīlī “Big7”) un (5. maijā “First”).

PAR. Savulaik šis humora projekts likās pats baisākais notikums Latvijas pop-hiphopā, taču kopš tiem laikiem ir daudz ūdens aiztecējis, un šobrīd uz latvju skatuves valda tādi vārdi kā M. Sencis, Ziedu Vija, Kastrācija u.tml., tāpēc grupa “Olas” vairs neliekas nekas šokējošs - kā zināms, viss ir relatīvs. Nav šaubu, ka par koncertu himnu kļūs dziesma “Man patīk”, kuras viegli līdzi dziedamā melodija un teksts “man patīk dzert, pūst un vecen’s **st” brīnišķīgi atbilst šā brīža vidējā klausītāja kategorijā “zem 16” prasībām. Izskatās, ka varētu aiziet arī dziesma “Pacani kazas”, droši vien arī “Lauku meiča”, savukārt apskatnieks atzīmētu suģestējošo “Tētis miljonārs”. Nez, ko “Olām” nodarījuši “Citi zēni”, kuriem netieši veltīta pa kādai asai rindai dziesmā “Hennessy”?

PRET. Baiss sasviedums no dažnedažādākajiem žanriem - reps, pops, sintīpops, “dance” un sazin kas vēl, kas stilistiski kopā neturas nu nekādi. Taču sliktākais, ka lielākā daļa no jauno kompozīciju duča (divi ir skiti) kaut kā neaizrauj - tās neiekrīt ausīs un nepaliek prātā. “Visa industrija ahujā, jo “Olas” atkal klāt” (no dziesmas “Tētis miljonārs”) - industrijai būs pilnīgi pie kājas, ka “Olas” ir atkal klāt…

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais