Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Gaidot koncertu Kokaru zālē, smagmūziķi “Oghre” publicē drūmu skaņdarbu

© Publicitātes foto

Gaidot koncertu Mežaparka Kokaru zālē, smagās mūzikas grupa “Oghre” publicējusi jaunu skaņdarbu ar nosaukumu “Dzirnavas”, kas ir pirmais vēstnesis no topošā trešā studijas albuma.

Grupas “Oghre” trešais albums turpinās šo mūziķu uzsākto dzīvību radošo elementu sēriju, un šoreiz galvenais varonis būs ķīmiskais elements ogleklis. “Tiks apskatītas parādības, kuru būtība ir cikliska, kā arī asociācijas ar tādiem oglekļa alotropiem kā dimants, grafīts un amorfais ogleklis - ogle. Vēl būtiska loma būs augsnei kā dzīvā un mirušā krustpunktam,” stāsta “Oghre”.

Ar dziesmu “Dzirnavas” ir vēl interesantāk - tās iedvesmas avots ir… skudru nāves spirāles fenomens. “Mani šī parādība interesē kā savdabīga nāves deja vai rituāls, kas atbalsojas plašākā mērogā - no paaudzes uz paaudzi mantotos paradumos, rīcības inercē un pūļa virzības spiedienā,” skaidro grupas vokālists Oskars Dreģis. “Tāpat kā skudras, sekodama cita citai soļo līdz nāvei, arī dzīvība kopumā, riņķodama ap sauli kā gravitācijas vēju grieztās dzirnavās, samaļ pati sevi par barību nākamajām paaudzēm.”

Skaņdarbu ierakstījis un miksējis Jānis Kalvāns studijā “Gateris”, bet dziesmu māsterējis leģendārās zviedru postmetāla grupas “Cult Of Luna” dibinātājs un producents Magnuss Lindbergs savā “Redmount Studios” Stokholmā.

“Arī instrumentāli esam mēģinājuši panākt, ka ir viens konkrēts ritms, kas parādās dziesmas sākumā un ir nemitīgi klātesošs viscaur skaņdarbam kā neapturams vilciens vai nāves spirāle. Kāds no mums visu laiku to uztur, kamēr pārējie mēģina no tā spītīgi atdalīties un izcelties. Noslēgumā tāpat visi pa vienam atgriežas iemītajā takā un iet bojā, kļūstot par mēslojumu augsnē, no kuras nākuši. Pāri paliek tikai nerealizēts sapnis par peldēšanu pret straumi, atšķiršanos no citiem un mūžīgu dzīvību,” filozofē ģitārists Toms Gaļinauskis.

Jāpiebilst, ka jauno dziesmu un arī citus “Oghre” skaņdarbus klātienē varēs dzirdēt 20. maijā Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē koncertā “Zemes svars”, kas turpinās alternatīvās mūzikas cikla “Ceļabiedri” 2023. gada sezonu. Koncertā uzstāsies arī grupas “Saturn’s Husk” un šogad “Zelta Mikrofona” balvai nominētie “Four Minute Man”.