RECENZIJA: Krēsla “Vientuļi, bet stilīgi”

© Publicitātes foto

Pirms kāda laiciņa sanāca klātienē uz skatuves redzēt un dzirdēt grupu “Krēsla” – viņi uzstājās bāra “Nemiers” rīkotā jauno grupu “Nemiera blice 2023” pusfinālā, bet nu kārtējā sastapšanās, tikai šoreiz jau grupas debijas albuma veidā.

Plašākai auditorijai tas tika prezentēts sestdien uz Tallinas ielas kvartāla “Tu Jau Zini Kur” skatuves, taču straumēšanas servisos šis darbs pieejams jau no aprīļa sākumā. “Albums atgādina klausītājiem, ka, lai arī vientulība mums var likt justies atsvešinātiem no visas pasaules, tajā var atrast daudz skaista. Turklāt nereti vientulība ir tikai mūsu pašu galvās,” tā tiek pieteikts šis albums, kura stilīgais nosaukums uzreiz atsauc atmiņā grupu no Pļaviņām ar vēl stilīgāko nosaukumu “Vientuļš Bet Neglīts”…

Visām “Krēslas” dziesmām teksta autori ir paši dalībnieki un gandrīz visām - arī mūzikas autori, atskaitot kompozīciju “Tu - kabatā”, kas tapusi sadarbībā ar komponistu Gati Gaugeru. Šim gabalam pirms pāris gadiem tapis videoklips, kas atrodams arī vietnes “YouTube” plašumos. Grupas aizsākumi meklējami jau 2016. gada nogalē, taču iesākumā tā bija pazīstama ar nosaukumu “The Evening Sun”, ar kādu izdeva arī savu pirmo singlu “Sauciens”. Taču vēlāk grupas dalībnieki nonākuši pie secinājuma, ka mūzika viņiem tāpat pamatā top un taps latviešu valodā, līdz ar to mainīja nosaukumu uz latvisko “Krēslu”, liekot turpmāk visiem maldīties starp visām latvju mūzikas “krāsām”, “krēslām”, “krēsliem” un Aigaru Krēslu.

“Grupa “Krēsla” ir seši mūziķi, kuru saknes ģeogrāfiski aptver visu Latviju - no Liepājas līdz Balviem. Neskatoties uz dažādo muzikālo pieredzi, kopā tiek radīta melodiska rokmūzika latviešu valodā, kurai ietekmi grupa smēlusies gan Latvijā, gan ārpus tās. Daudzskaitlīgais apvienības sastāvs nodrošina jaudīgu un plašu skanējumu,” tā skan viņu vizītkarte.

PAR. “Grupa izpilda melodisku roku”, “pēc dejām noilgojušās kājas būs priecīgas beidzot izkustēties” - šādi un līdzīgi savus koncertus piesaka “Krēsla”, un te nu viņiem pilnīga taisnība, jo grupas izpildīto melodisko poproku nudien var spēlēt pilsētu svētkos un pat zaļumballēs, bet vislabāk - iesildot grupu “Credo”, jo vokālista Arta Zaharāna balss atgādina Gunti Veitu. Pa kādam labam gabalam te tomēr var atrast. Kā bija novērojams jau minētajā “Nemiera blices” konkursā, publikai visvairāk patika “11. tramvajs” (grūti saprotamu iemeslu dēļ…), savukārt apskatnieks izceltu dziesmas “Mākslinieka piezīmes” un “Vējdzirnavas”. Uzslavas ģitāristam par veiksmīgajām solopartijām, it īpaši dziesmā “Smiekli naktī”.

PRET. Nekad nav bijis skaidrs, ko jauni cilvēki vēlas klausītājiem pateikt (vai sasniegt), spēlējot šāda veida šlāgerroku… 80. gadu sākumā “Krēsla” varbūt tiktu pat “Mikrofona” aptaujā, bet tagad ir cits gadsimts. Arī uz “Latvijas sirdsdziesmu” viņi laikam nepretendēs, tam grupas mūzika būs par roķīgu. Spilgts piemērs ir kā singls izvirzītā dziesma “Zvaigžņu rati”, ko pati grupa piesaka kā “romantisku stāstu vasaras nakts noskaņās” un “emocionālu rokbalādi klasiskā roka tradīcijās”, bet kuras salkanums teju vai fiziski nošķebina.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais