“Dzeltenie pastnieki” iesāk savu vasaras koncertsezonu

© Sigita Garkalne

Vagonu Zālē 6. maijā skaisto notikumu sērijas turpinājums – uzstāsies leģendārā grupa “Dzeltenie pastnieki”.

Pēdējā laikā “Dzelteno pastnieku” līderis Ingus Baušķenieks dažādos koncertos Vagonu Zālē apmeklētāja statusā ir manīts aizvien biežāk, kas lika domāt, ka gan jau viņš ar savu grupu drīzumā šajā “underground” mūzikas citadelē kāps arī uz skatuves. Aizdomas piepildījušās. Turklāt, kas zina, varbūt “pastnieki” būs sarūpējuši arī kaut ko jaunu, jo pagājušā gada jūlijā grupa publikas vērtējumam nodeva jaunu dziesmu „Pasaule griežas cauri kosmosam”.

Jāatgādina, ka grupas “Dzeltenie pastnieki” darbība aizsākās tālajā 1981. gadā, kad tapa pirmais viņu albums “Bolderājas dzelzceļš”.

Lai arī “pastnieki” jau pirmsākumos Latvijā kļuva par kulta grupu, ziņas par šo apvienību sākotnēji neizplatījās ne ar radio, ne televīzijas palīdzību, jo tur grupas mūzika pārraidīta netika. “Dzeltenie pastnieki” līdz 80. gadu otrajai pusei nesniedza pat koncertus un darbojās tikai kā mājas studijas grupa, savus ierakstus montējot, griežot un līmējot lenti no dažādiem dziesmu fragmentiem. “Dzelteno pastnieku” ieraksti ilgi netika oficiāli izdoti un izplatījās pašplūsmā, interesentiem citam no cita tos pārrakstot uz lenšu vai kasešu magnetofoniem. Oficiālus izdevumus visi klasiskie grupas albumi piedzīvojuši tikai pēc tam, kad Baušķenieks nodibināja savu mūzikas ierakstu izdevniecību. Publiska uzstāšanās “pastniekiem” kļuva iespējama vien tad, kad 80. gadu otrajā pusē Padomju Savienībā tika izsludināta “pārkārtošanās” politika, un kultūras nozares kontrole atslāba. 1986. gadā grupa piedalījās festivālā “Bildes”, bet 1987. gadā pat kāpa uz festivāla “Liepājas dzintars” skatuves.

Pagaidām pēdējais “pastnieku” albums ir 2018. gadā izdotais “Nepieklājīgā meitene”, kas pieejams vinila plates un digitālo failu formātā. Albumā iekļautas 80. gadu pirmās puses instrumentālās sagataves un tā paša laika Jura Boiko un Hardija Lediņa teksti, kas līdz galam noslīpēti mūsdienās. Savukārt Ingus Baušķenieks darbojas arī solo - izdoti vairāki viņa albumi, kā arī turpina darboties ierakstu jomā, veicot mūzikas ierakstus lentēs. Baušķenieka pēdējais solodarbs nav nemaz tik sens - 2022. gada maija beigās viņš izdeva albumu “Mana pasaule” ar deviņiem jauniem skaņdarbiem.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais