RECENZIJA: Edgars Rubenis “Sea Unbound”

© Publicitātes foto

Ģitārists Edgars Rubenis piedāvā savu kārtējo meistardarbu, kas ir kā triloģijas “Pains And Boogies” otrā sērija. Tas seko pērn publicētajam albumam “Slow Lightning”, to publicējusi Hāgā bāzētā izdevniecība “dis ce que”. Jaunajā albumā ir apkopoti astoņi skaņdarbi jeb solo akustiskajai ģitārai, kas komponēti kopš 2020. gada pavasara, bet ierakstīti nieka divu vakaru gaitā pagājušā gada oktobrī.

Edgars Rubenis plašāk zināms kā eksperimentālās rokgrupas „Mona de Bo” dalībnieks (pašlaik spēlē kopā arī ar “Alis P”), bet vēl agrāk viņš muzicēja ļoti perspektīvās blūzroka grupas “Driving South” sastāvā (kopā ar Pauli Grinhofu un Arti Orubu), kas 2000. gadā pat vinnēja festivālā “Liepājas Dzintars”. Pašlaik Edgars Rubenis lielākoties uzstājas kā solo mūziķis minimālas elektroakustiskās mūzikas žanrā, kurā ielavās arī “ragtime” un blūza motīvi. “Pains And Boogies” projekta ietvaros Rubenis raksta un izpilda šķietami vecišķi skanošu, tomēr pilnībā jaunu mūziku, kuras “kodolā ir dialogs ar metāla stīgu ģitāras “finger-picking” tradīcijām, it sevišķi to izpausmēm agrīnā blūza un regtaima formās.”

Jāpiebilst, ka “Sea Unbound” pieejams arī audiokasešu formātā, kā arī, protams, lejuplādējams un straumējams internetā. Un vēl - laikam pats svarīgākais! - jaunā albuma atvēršanas koncerts notiks 6. maijā Ģertrūdes Ielas teātrī. Šajā pasākumā pie mums visai reti klātienē redzamais Edgars Rubenis spēlēs gan skaņdarbus no sava jaunā lieldarba, gan arī iepriekš jau publiskotas kompozīcijas.

PAR. Edgars Rubens ar savu aizrautīgo un meistarīgo ģitārspēli pievērsa sev uzmanību jau “Driving South” laikos, bet šajos pāris gadu desmitos (ārprāts, tiešām jau pagājis tik daudz?!) viņš ir skolojies Nīderlandē un citur, vēl un vēl pieliekot savā meistarībā. “Sea Unbound” ir kā mācību grāmata esošajiem un topošajiem ģitāristiem, bet pārējie var vienkārši klausīties, priecāties un apbrīnot. Piemēram, kompozīciju “Iron Will” septiņu minūšu garumā vai jestro “Premonition Rag”.

PRET. Skaņas kvalitāte tiešām kā audiokasetē. Lai gan tā tas ir domāts, klausīšanās prieku bojā diezgan pamatīgi.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais