Divās dienās divi iespaidīgi starptautiski metālkoncerti – “Nile” un “Suffocation”

© Publicitātes foto

Šķiet, kaut kas tāds vēl Rīgā nebūs pieredzēts: divās dienās, 20. un 21. aprīlī, vienā un tajā pašā vietā, proti, klubā “Melnā Piektdiena” uzstāsies divas ietekmīgas amerikāņu “death metal” grupas – “Nile” un “Suffocation”.

Pirmie Rīgā ieradīsies niknie ziemeļkarolīnieši “Nile” - koncerta rīkotāji šo pasākumu pilnīgi pamatoti piesaka kā “amerikāņu “brutal death metal” virtuozi un Ēģiptes biedējošo dievu kalpi atgriežas Rīgā”. Grupa pastāv jau 30 gadus, no pašiem pirmsākumiem ierindā gan palicis tikai ģitārists un vokālists Karls Sanderss. Grupas diskogrāfijā ir deviņi studijas albumi, no kuriem pēdējo, 2019. gadā izdoto “Vile Nilotic Rites” plānots atrādīt šajā Eiropas tūrē. “Nile” pie mums sabijuši jau n-tās reizes, un vienmēr šie koncerti bijuši labi apmeklēti un izpelnījušies teicamas atsauksmes. “Nile” uznāciens “Melnajā Piektdienā” - 20. aprīlī.

Savukārt 21. aprīlī turpat uz skatuves kāps amerikāņu “death metal” klasiķi “Suffocation” - šie ņujorkieši gan dīvainā kārtā pie mums vēl nav manīti.

“Suffocation” savu darbību sāka 1988. gadā Longailendā, kas grupu padara par žanra celmlaužu “Cannibal Corpse” laikabiedriem. Šī apvienība bija viena no pirmajām trīs, kuras 1990. gadā noslēdza līgumu ar tolaik vēl pavisam jauno un nezināmo smagās mūzikas ierakstu izdevniecību “Relapse Records” (vēl arī “Incantation” un “Deceased”). Pēc atzinīgi novērtēta pirmā ieraksta “Human Waste” izdošanas, 1991. gadā “Suffocation” gan izdeva savu debijas albumu “Effigy Of The Forgotten” sevi jau pierādījušā smagās mūzikas leibla “Roadrunner Records” paspārnē ar leģendāro Skotu Bērnsu pie producenta pults viņa studijā Tampā, taču vēlāk atgriezās pie “Relapse” (pēdējie trīs albumi gan izdoti “Nuclear Blast” apcirkņos). Pašlaik grupas diskogrāfijā ir astoņi albumi, no kuriem pēdējais - “…Of The Dark Light” - iznācis 2017. gadā.

Lai arī “Suffocation” par saviem iedvesmas avotiem cita starpā min “Napalm Death” un “Sepultura”, viņu debijas albums kļuvis par stabilu ekstrēmās metālmūzikas žanra klasiku, gadu gaitā ietekmējot tūkstošiem jauno smagmūziķu. “Suffocation” tiek uzskatīta par vienu no pirmajām grupām, kas palīdzēja definēt “death metal” stilu kopumā, un šajā jomā viņi Amerikā liekami līdzās tādiem smagsvariem kā “Death”, “Morbid Angel”, “Obituary”, “Deicide”, “Cannibal Corpse” un citiem, lai arī nekad nav aizsnieguši minēto apvienību augstumus.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais