Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Sxima “Momentum”

© Publicitātes foto

Pēdējā laikā vairākas reizes ceļi krustojušies ar modernā metāla grupu “Sxima” no Rīgas – pagājušajā sestdienā viņi (un “Mindesign”) iesildīja grupu “Māra” tās lielkoncertā klubā “Melnā Piektdiena”, bet ceturtdien, 30. martā, pārliecinoši vinnēja bāra “Nemiers” jauno grupu konkursa “Nemiera blice” pusfinālā. Tas radīja iemeslu parakņāties šīs apvienības ierakstu lauciņos un izrādījās, ka februārī “Sxima” izdevusi savu debijas minialbumu jeb EP ar sešiem skaņdarbiem.

Par grupu. “Sxima” ir piecu dalībnieku metāla grupa, kuras stilistiku gribētos dēvēt par “deathcore” ar metālkora un “sludge” elementiem. Tā izveidota 2020. gadā, pazīstamākie grupas dalībnieki ir iepriekš “Once Upon” rindās redzētais vokālists Arthur Ryd un basists Andrejs Žuks (ex ”Kolotun”). “Mūs apvienoja mīlestība pret smago mūziku. Smeļoties iedvesmu no dažādiem mūsdienu metāla mūzikas žanriem, cenšamies pieturēties pie sava smagnēja skanējuma ar nelielu progresīvo piedevu, pateicoties kurai spējam paplašināt savās muzikālās robežas,” skaidro paši “Sxima” mūziķi.

“Savos tekstos mēs vienmēr koncentrējamies uz mūsu dzīves pieredzi, neatkarīgi no tā, vai tā ir bijusi laba vai slikta. Šie teksti klausītajam dos iespēju rezonēt, neatkarīgi no tā, vai tā ir naida vai mīlestības dziesma, ietīta smagā “grūvā” ar nežēlīgiem “skrīmiem”. Mums vissvarīgākais ir pārvērst savu pieredzi un sajūtas ierakstos un koncertos,” pēc grupas pirmā singla “Gods Of Error” klajā nākšanas klāstīja Arthur Ryd. Starp citu, koncertos viņš savu lietu pieprot - klausītājiem garlaikoties šis vīrs neļaus! Tāpat kā visa grupa.

PAR. Ļoti cerīga debija - ja tikai pāris gadus pastāvoša komanda spēj sasniegt šādu līmeni, tai ir laba metālnākotne. No albumā iekļautajiem gabaliem īpaši jāatzīmē asais un skarbais “Razortrigger” ar motorīgajām ģitārām, melodiskajām starpspēlēm un plēsonīgo vokālu, bet apskatnieka favorītdziesma - “Lord Of Mouth” ar skarbo piedziedājumu.

PRET. Pagaidām pāragri spriest, vai “Sxima” pietiks jaudas arī lielākiem darbiem, piemēram, sagādāt gana interesantu skaņu materiālu pilnformāta albumam un/vai aizraujoši nomaukt koncertā arī vismaz kādu stundu no vietas.