Februārī notiks festivāls "Saxophonia 2011"

No 11.februāra līdz 20.februārim notiks festivāls "Saxophonia 2011". Tajā varēs dzirdēt Rīgas saksofonu kvartetu, Arvīdu Kazlauski, Gintu Pabērzu un Oskaru Petrauski kā solistus festivāla atklāšanas koncertā.

Par neakadēmisku piesitienu festivālā gādās Deniss Paškevičs un viņa domubiedri. Festivāla viesi būs talantīgais un atraktīvais norvēģu saksofonists Rolfs Eriks Nīstrems kopā ar etnisko balsi Unni Lēvlī un Mauritānijā dzimušo ģitāristu Bekaju Avu.

"Saxophonia 2011" nagla būs amerikāņu saksofonists, pasaulslavenais mūziķis Džošua Redmens un viņa kolēģi basists Rūbens Rodžerss un sitējs Gregorijs Hačinsons, informē "Latvijas Koncertu" sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.

Festivāla atklāšanas koncertā 11. februārī Lielajā ģildē "Sinfonietta Rīga" pirmo reizi spēlēs Aināra Rubiķa vadībā. Koncertā būs iespēja dzirdēt saksofonista Ginta Pabērza solo Boba Mincera kompozīcijā "Koncertīno tenorsaksofonam". Bobs Mincers ir teicams amerikāņu džeza saksofonists, "Grammy" ieguvējs. Viņa "Koncertīno" ir džeziska, nepretencioza izklaides mūzika ar virtuoziem uzdevumiem solistam. Savukārt Arvīds Kazlauskis būs solists Franka Martēna "Balādē" altsaksofonam. Franks Martēns ir šveiciešu komponists, kas lielu daļu sava mūža pavadījis Nīderlandē. Viņš rakstīja vēlīni romantisku, intensīvu mūziku ar noslēpumainības pieskaņu - šāda ir arī viņa "Balāde", kuras tumsnējam audumam saksofons piešķir zelta dzīslas mirdzumu.

Veseli četri saksofoni uzstāsies kā solistu kvartets amerikāņu meditatīvā minimālista Filipa Glāsa "Koncertā saksofonu kvartetam un orķestrim". Koncertā piedalīsies Rīgas saksofonu kvartets.

Saksofonmūzikas klāstu papildinās Kurta Veila "Otrā simfonija", kas ir šī pazīstamā un iemīļotā mūziklu autora pēdējais mēģinājums akadēmisko žanru pasaulē. Šai simfonijai piemīt Veila songiem raksturīgās pievilcīgās iezīmes - melodiskums, mocartiska elegance, ebrejisks smeldzīgums.

12.februārī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Kristapa Pētersona "Elle" saksofonam, jauktam korim un ērģelēm. Koncertā būs dzirdams arī Riharda Dubras "Vidi quator angelus". Tas ir jauns skaņdarbs, kas pēc Arta Sīmaņa ierosinājuma tapis Latvijā līdz šim nedzirdētam mūziķu sastāvam - mecosoprānam un saksofonu kvartetam - Ievai Paršai un Rīgas saksofonu kvartetam.

Tāpat koncertā skanēs Ērika Ešenvalda "Laudate Dominum", kas pērn piedzīvoja pirmatskaņojumu, un Igaunijas komponistes Gaļinas Grigorjevas "Lūgšana". Koncertā uzstāsies arī Valsts akadēmiskais koris "Latvija" diriģenta Māra Sirmā vadībā. Pie ērģelēm Kristīne Adamaite.

17.februārī koncertā Spīķeru koncertzālē ar projektu "Seven Winds" Rīgā atgriezīsies Latvijas klausītāju iemīļotais bezgala vitālais un asprātīgais norvēģu saksofonists Rolfs Eriks Nīstrems - šoreiz kopā ar Mauritānijas ģitāristu Bekaju Avu un norvēģu tradicionālās dziedāšanas zvaigzni Unni Lēvlī. "Seven Winds" mūziķi rada mūziku kopā, trio skaniskais spēks ir dažādo pārstāvēto tradīciju vienreizējā kombinācijā. Papildu iespaidus mūziķi guvuši koncertturnejās Ēģiptē, Indijā, Ķīnā, Nepālā, Norvēģijā, Polijā, Šrilankā, Zanzibārā. Trio debijas albums ieguva kritiķu atzinību un tika atzīts par Norvēģijas 2009.gada labāko tautasmūzikas ieskaņojumu.

17.februārī klubā "Piens" plkst.21 notiks "jam session" Denisa Paškeviča vadībā.

18.februārī Spīķeru koncertzālē spēlēs Denisa Paškeviča trio, ko papildinās Viļņa Heinrihsona gleznu videoinstalācijas. Koncertā "Kad satiekas divas pasaules" piedalīsies arī ģitāristi Christian Frank (Dānija) un Mārcis Auziņš.

Arī šogad, turpinot festivāla "Saxophonia" tradīciju, paralēli festivālam notiks konkurss Latvijas jaunajiem saksofonistiem. Uz konkursu ir pieteikušies 89 dalībnieki no visas Latvijas. Uzvarētājiem balvās paredzēti franču firmas "Selmer" un japāņu firmas "Yamaha" saksofoni.

Konkursa noslēguma koncerts un apbalvošana notiks 19.februārī Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē plkst.12. Kopkorī muzicēs aptuveni 100 dalībnieku, būs iespēja dzirdēt arī konkursa uzvarētājus un festivāla dalībniekus - Rīgas saksofonu kvartetu, saksofonu kvartetu N[ex]t, Oskaru Petrauski un viņa domu biedrus - Rihardu Zaļupi un Raimondu Petrauski.

Savukārt 20.februārī Lielajā ģildē koncertēs festivāla superzvaigzne - amerikāņu saksofonists Džošua Redmens, kurš ieradīsies Rīgā ar savu trio. Rīgas koncertā Džošua Redmens uzstāsies ar mūziķiem, kas ir viņa domubiedri vairāk nekā desmit gadu, - basists Rūbins Rodžerss un sitējs Gregorijs Hačinsons.

Izklaide

Pie klausītājiem aizceļojis “Latvijas romantisko huligānu, dzīvesprieka un pozitīvo emociju vairotāju” (tā viņus piesaka šīs grupas PR komanda) “Crazy Dolls” jaunākais veikums -  dziesma “Koferi”.