Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Būū “Melnā maģija"

© publicitātes foto

Pērn izskanēja, ka šajā mēnesī (vai vismaz šajā gadalaikā) harizmātiskā dziedātāja Būū jeb Ilze Fārte savus daudzskaitlīgos cienītājus aplaimos ar jaunu albumu, bet pagaidām fani pabaroti ar EP jeb trīs dziesmu (“Labāko draugu”, “Melnā maģija” un “Augstāk”) triloģiju. To tapšanā roku pielicis arī repa aprindās labi producents Veiders. ”“Melnā maģija” ir tēlains apzīmējums sabiedrības negatīvajām programmām. Manā pieredzē - ap jaunas meitenes izskatu, varēšanu, seksuālas brīvības nosodījumu un tām nemanāmajām frāzēm, kas jau no mazotnes programmē piekrist, pakļauties un klusēt. Pats svarīgākais ziņojums šajā triloģijā ir jaunas, spēcīgas mākslinieces uzvara pār šo tumšo spēku,” savu jauno darbu komentē Būū.

Jāatgādina, ka Būū pēdējos pāris gados ļoti strauji izlauzusies līdz latvju popmūzikas pašām virsotnēm. Pērn viņa saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas “zelta mikrofonus” pat divās nominācijās - gan par “Gada debiju” (kas saprotams), gan par “Gada dziesmu” (ar skaņdarbu “Sāku no sākuma”). Ļoti labas atsauksmes izpelnījās Būū debijas albums “Albūūms”, radiostacijas vagoja un joprojām vago viņas hiti “Siekala”, “Mazais pirkstiņš”, “Sāku no sākuma” un “Kur ir mana cilts” (kopdarbs ar Edavārdiem), arī “Kur saule”, kur Būū piedzied Aminatai utt. Izturēt tādu panākumu gūzmu nav viegli, kur nu vēl tādam “dabas bērnam” kā Būū… “Pēc debijas albuma Būū saprata, ka pārdzīvojumiem nav nedevusi iespēju sadzīt, un ir bijis bail publiskajā telpā parādīt to personības šķautni, kuru parasti slēpj. Bet ar katru dienu, kas tika pavadīta studijā pie mūzikas rakstīšanas, aranžijām, dejas un tekstiem, viņa saprata, ka māksliniecei brīvība ir vajadzīga kā skābeklis, un, ja turpinās pati sevi cenzēt, tad viņa kā Būū drīz beigsies.”

Plašāku (un šokējoši atklātu) interviju ar Būū lasiet šo sestdien, 25. martā, “Neatkarīgajā”.

PAR. Šoreiz Būū ar visām četrām iebridusi hiphopa lauciņā, pievienojot tam “r&b” garšvielas. Kā viņa to dabū gatavu, nav skaidrs, taču atkal sanācis darbs, kas kaitina (līdzīgi kā dziesmas “Siekala” un “Mazais pirkstiņš”), taču ir tik sasodīti lipīgs un uzrunājošs, ka… patīk. Runa pirmām kārtām ir par dziesmu “Labāko draugu” ar tās tekstu no kategorijas “18+”, taču daudz neatpaliek arī “Melnā maģija” (tās klips ir dievīgs!) un “Augstāk”. Redzēsim, kas viņai sanāks topošajā lielformāta albumā, taču ar šo triloģiju viņa ir radījusi visus priekšnoteikumus tam, lai tas tiktu gaidīts, turklāt ne tikai “Būū cilts” apriņķos.

PRET. Būū patīk norādīt, ka par viņas viedokli šādā vai citādā jautājumā var uzzināt, noklausoties viņas dziesmas, taču savdabīgais izpildīšanas stils un frāžu skaldīšana saraustītās zilbēs šo uzzināšanu padara par diezgan apgrūtinošu procesu. Ja īsāk, tad tekstu ne vienmēr var saprast.