Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Divas “underground” leģendas uz vienas skatuves – “Inokentijs Mārpls” un “Zig Zag”

© Publicitātes foto

Citējot pazīstamās dziesmas vārdus, “Vagonu Zālē” 7. aprīlī būs “tā kā pavasarī” – uz vienas skatuves kāps leģendārās un komentārus neprasošās grupas „Inokentijs Mārpls” un „Zig Zag”.

Pat grūti pateikt, kura no abām minētajām grupām būs lielāks klausītāju magnēts - droši vien tomēr “Inokentijs Mārpls”, latviešu neatkarīgās mūzikas leģenda, kas mainīgos sastāvos pastāv kopš 1985. gada (sākotnējais nosaukums “Aklā Zarna”, 1987. gadā pārtapa par “Inokentiju Mārplu”). “Grupa ir viena no leģendārākajām Latvijas pagrīdes grupām, kas tiek uzskatīta arī par PSRS smagā pankroka aizsācējiem,” tā koncerta rīkotāji, un tas nebūt nav pārspīlējums. “Grupas mūsdienu skanējums ir pankroks, rokenrols, regejs, jaunais vilnis, rokmūzika, smagais pankroks, džezs utt. Grupas kontā seši pilnie albumi, EP un dziesmas, kas kļuvušas par koncertu klasiku un klausītāju ikdienas zelta fondu. Sociāli asie, mazliet ironiskie teksti, kuros ietverta dziļāka jēga, ir kā mazās himnas, kurām vārdus zina gan jaunāka, gan paaudze gados.”

Taču arī “Zig Zag” vēsture ir līdzīgi ilga - tā ir viena no pirmajām latviešu pankroka grupām, kas izveidota 1985. gadā, tolaik ar nosaukumu “Ārprāc”. Grupas solisti bija Juris Lasinskis un Gvido Linga (Vasiļjevs), un tā uzstājās arodskolu un vidusskolu pasākumos. Šobrīd grupā spēlē Juris Lasinskis (vokāls, solo ģitāra), Jānis Māriņš (basģitāra, taustiņi, balss) un Uldis Timoško (bungas, balss). “Zig Zag” joprojām darbojas aktīvi un novatoriski, ko apliecina arī grupas svaigākais albums, 2022. gada maijā izdotais “Vēstules sniegavīram kosmosā”.