RECENZIJA: NOËP “Move Your Feet”

© Publicitātes foto

Atjaunotā Āgenskalna tirgū esošajā atdzimušajā bārā “Vest” (pat neticējās, ka šī iecienītā izklaides vieta, kas savulaik atradās Krišjāņa Valdemāra un Stabu ielu stūrī, tiks reanimēta) savu jaunāko albumu atrādīt latvju bāleliņiem nedēļas nogalē pieteicās NOËP – šā brīža igauņu popmūzikas karstākā eksportprece.

“Move Your Feet” ir dziesmu kolekcija, kurai idejas NOËP, īstajā vārdā Andress Koppers (Andres Kõpper), radis, samplējot podkāstus, intervijas un klipus, kas pamanīti dažādās sociālo tīklu platformās. Pirmais albuma vēstnesis bija singls “N.Y.M.P.H.O.maniac”, kas tika izdots septembrī, bet nākamais - pirms pāris nedēļām dienasgaismu ieraudzījušais “Donald Glover”. Abi jau paguvuši iekrāt itin solīdu klausījumu skaitu “Spotify” straumētavā - attiecīgi aptuveni 80 000 un 40 000. NOËP kataloga klausījumu skaits tikai jau minētajā “Spotify” vien jau sniedzas pāri 60 miljoniem, līdz ar to šādi cipari pat neizbrīna.

NOËP ir dzimis un audzis Tallinā, jau ir ieguvis vairākas nozīmīgas Igaunijas Mūzikas Industrijas balvas, tostarp 2019. gadā ar debijas EP ”Heads In The Clouds” uzvaru nominācijā „Gada popa albums”. 2021. gadā tika izdots albums “No Man Is An Island”. Līdzās panākumiem savā valstī, NOËP ieguvis uzmanību arī ārpus tās robežām, tostarp Latvijā - NOËP piedalījies gan festivālā ”Positivus”, gan dziesmu rakstīšanas nometnē „RigaLive”, gan labdarības maratonā „Dod pieci” u.c. Mūziķis jau izsludinājis savu vienīgo šī gada koncertu Igaunijā, kas notiks 19. augustā, “A. Le Coq Arēnā” Tallinā, taču īsi pirms tam kaimiņu mūziķi varēs redzēt un dzirdēt Latvijas klausītāji, jo NOËP uzstāsies festivālā “Summer Sound”.

Ja par “Move Your Feet”, tad tajā iekļautas astoņas kompozīcijas, kuru kopējais garums nesasniedz pat 25 minūtes - tāds EP vien sanāk. Ar samplu izmantošanu NOËP aizrāvies jau savas karjeras sākumā, bet jaunajā albumā šai metodei ir pievērsta īpaša uzmanība. Proti, iepriekš viņa sniegumu iedvesmojusi kino pasaule, bet tagad sociālo tīklu vide ar “Instagram” un “TikTok” priekšplānā. Jāpiebilst, ka dziesmā “Pamela T-Shirt” piedalījies igauņu komponists un čellists ar izglītību klasiskajā mūzikā Sanderss Melders (Sander Mölder), bet “Let’s Stretch” - franču mūziķe Amouë.

PAR. Pērn NOËP esot sev uzdāvinājis basģitāru - tās skanējums nudien labi jūtams visa albuma garumā (it īpaši dziesmā “Erotic Language”), nenoliedzami bagātinot šo darbu. Kopumā “Move Your Feet” vērtējams kā rietumnieciski kvalitatīvs albums, bet risinājums ar podkāstu un interviju fragmentu iesamplēšanu - kā visai oriģināls risinājums. Labākie skaņdarbi - jau pieminētie “Donald Glover” un “Let’s Stretch”, bet vēl kā interesants jāatzīmē pumpējoši “hausīgais” “Jumprope”.

PRET. Viss ir tik sterili, pareizi un noslīpēti, ka bail... Pēc šīs noskaņas NOËP labi iederētos koncertā kopā ar mūsu Chris Noah.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais