Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

...un Eirovīzija var sākties!

© nra.lv

Ar pirmās pusfināla kārtas demonstrēšanu Latvijas Televīzijas (LTV) ēterā rīt, 5. februārī, tiks dots starts Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases staiera cienīgajai distancei, kas noslēgsies tikai pēc mēneša – ar finālu Ventspilī.

Pieci no desmit

Šogad Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajā atlasē tās organizatori atgriezušies pie pārbaudītām vērtībām, tas ir, diviem pusfināliem. Katrā kārtā piedalīsies desmit dziesmas, no kurām piecas kvalificēsies finālam: trīs noteiks skatītāju telefonbalsojums, bet divas izvirzīs žūrija. Pirmais pusfināls LTV1 ēterā risināsies 5. februārī, otrais – 12. februārī. Šoreiz arī neveiksminiekiem būs iespēja sevi papildus apliecināt: notiks izaicinājuma kārta, kurā piedalīsies desmit dziesmas, kas pēc pusfināla tomēr nebūs kvalificējušās Ventspilij. Šajā kārtā tālāk tiks divas dziesmas, no kurām vienu noteiks skatītāju balsojums, bet otru – žūrija. Nacionālās atlases fināls LTV1 tiešraidē būs skatāms 26. februārī no Ventspils teātra nama Jūras vārti.

Kurš kuru?

Rītdien TV ēterā skatāmajā pusfinālā būs redzami Ģirts Zebuliņš ar Ati Zviedri (pazīstams arī kā Flame), D-family, Sarmīte Berezina, Dace Upīte ar Nikolaju Puzikovu, Candy, Evija Sloka, Ineta Rudzīte ar Uldi Timmu, grupa Pieneņu vīns, Jānis Stībelis, kā arī Blitze. Kam vērts pievērst īpašu uzmanību? Visiem. Piemēram,

D-family ir dziedošo ģimeņu šovā redzētā Dukuru ģimene, kas turklāt vēl izpildīs Labvēlīgā tipa puišu komponēto gabalu. Sarmīte Berezina izpildīs Prāta vētras basģitārista Ingara Viļuma dziesmu – šis vīrs sevi jau ir apliecinājis kā labu Eirovīzijas pazinēju, jo pērn ar viņa sacerēto gabalu Ivo Grīsniņš-Grīslis atlasē palika godājamajā trešajā vietā. Pārsteigumus var sarūpēt spēcīgā vokāla īpašniece Candy,

īstajā vārdā Liene Bronuša, kura šoreiz nez kāpēc izvēlējusies dēvēties par LieneCandy – viņas dziesmu autori ir komentārus neprasošie Gints Stankevičs un Guntars Račs.

Interesanti, vai no šova O!Kartes akadēmija dalībniekiem augstākā vietā būs Muzikālās bankas uzvarētājs Nikolajs Puzikovs vai tomēr viņa kolēģe Evija Sloka, kurai dziesmu pagādājuši tēvs Māris Sloka, Artūrs Palkevičs un Račs. Jānis Stībelis ir Jānis Stībelis – te vispār bez variantiem, savukārt grupa Blitze uzstāsies ar ļoti skumja notikuma auru – viņu dziesmu Hop ir sacerējis vakar savā pēdējā gaitā aizvadītais Mārtiņš Freimanis. Arī šajā uzskaitījumā nepieminētie nav nemaz sliktāki, tā ka – intriga būs!

Jāvērtē ideja

Jāuzsver vēlreiz: pusfinālā būs skatāmi nofilmētie dziesmu klipi, nevis mūziķu koncertēšana dzīvajā – tā notiks tikai nacionālās atlases finālā Ventspilī. Līdz ar to skatītājiem nāksies tikai savās domās iztēloties, kā pagājušajā nedēļā studijā Mārupē uzfilmēto un ekrānos redzamo attiecīgie izpildītāji spēs pasniegt uz skatuves, jo ne jau katram piemīt tāda skatuves harisma kā, piemēram, Freimanim. Taču dziesmas kvalitāti varēs novērtēt arī pēc videoklipa, bet tas ir galvenais.

LTV ģenerāldirektors Edgars Kots gan atkal pasmaidīja par tā saucamo Eirovīzijas formātu: "Šajā sakarā visi zina, kā vajag labāk, bet... Uzvar vienmēr tas, kuram tajā brīdī kaut kādā mērā zvaigznes ir sakritušas pareizi. Klipos [izpildītāji] parāda, ko katrs domā [ar attiecīgo dziesmu].