RECENZIJA: Burlax “Dvēseles izpēte”

© Publicitātes foto

Viens no “Ghetto Games” brīvrunu “batla” pagājušā gada līderiem un “Ghetto Games” gada balvas laureāts, reperis Burlax (īstajā vārdā Olafs Aleksandrs Skulte) izdevis albumu ar septiņām kompozīcijām. Bez viņa paša ierakstos piedalījušies arī trīs viesmākslinieki – dziedātājas Krisy (Kristiāna Skudrupa) un Samanta Balcere, kā arī hiphopa apvienības “Avangards” reperis Brālēns (Edgars Klindžāns). Par dziesmu ierakstu un apstrādi parūpējies “Avangarda” skaņu inženieris un producents Jezups (Jāzeps Žogla
),

“”Dvēseles izpēte” ir muzikāls projekts, ar kura palīdzību cenšos pavēstīt saviem klausītājiem, ka esmu ceļā uz sevis labāko versiju. Lai līdz tam nonāktu, ir smagi jāstrādā. Es klausītājam cenšos nosūtīt vēstījumu, ka esmu tieši tāds pats cilvēks kā viņi. Arī man ir personības problēmas, bet esmu pietiekami gudrs, lai to atzītu un censtos sevi uzlabot. Katru rītu es mostos, lai būtu arvien labāka sevis versija - labāks dēls savai mammai, labāks vecākais brālis, labāks dzīvesbiedrs savai sievietei, labāks mūziķis saviem klausītājiem,” skaidro Burlax. Rakstot šo albumu, viņš esot ieguvis interesantu atziņu - jo vairāk pie apkārt notiekošā vaino sevi nevis kādu citu, jo spēcīgāka kļūst tava personība.

Par pašu albuma radītāju. Burlax ir 20 gadus vecs reperis no Jelgavas. Plašāk zināms pēc dalības “Ghetto Games” rīkotajos brīvrunu “batlos”, kur piedalījies divus gadus pēc kārtas un 2022. gada vasarā guvis uzvaras un palicis nepārspēts trijās no četrām brīvrunu sacensībām.

Aizvadītā gada nogalē reperis ieguvis arī “Ghetto Games” gada balvu nominācijā “Gada atklājums brīvrunā”. Burlax līdz šim izdevis divus studijas albumus - “Ziemas blūzs” (2021) un “Tam tā jānotiek” (2022). Strādājis ar tādiem māksliniekiem kā DJ Krii, Steps, Packman, xantikvariāts u.c. “Cilvēku simpātijas ieguvis ar savu dzēlīgo attieksmi un patiesumu, ko pauž dziesmu tekstos,” informē viņa komanda.

PAR. Tituldziesma ir izcila (mazliet atgādina Gacho un/vai Mesas darbus)! Tās dēļ vien ir vērts noklausīties visu albumu. Taču te ir vēl arī citi labi gabali, piemēram, “Melanholija” un “Dārgumi”. Dziesmu teksti liek ieklausīties, kas it īpaši attiecas uz minēto “Melanholiju”. Kopumā - labs albums.

PRET. Albumā iekļauts ducis kompozīciju, tostarp intro, outro un trīs skiti (tie gan ir diezgan neizprotami), taču vienalga nepamet sajūta, ka to ir par daudz. Nav jau brīnums - ja katru gadu laiž klajā pa albumam, tad tik daudz laba skaņu materiāla nemaz nesanāk… Varbūt labāk piestrādāt, apkopot labāko, kas ir paša arsenālā, un izdot vienu superīgu plati nevis trīs viduvējas?

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais