RECENZIJA: Idus Abra “Saistīts”

© Publicitātes foto

Dažbrīd šis garadarbs tiek pieteikts kā projekts “Abradūri”, dažbrīd kā repera Idus Abra debijas albums, dažbrīd pats reperis atzīmējas vienkārši kā Abra – pat straumēšanas servisos figurē dažādas versijas.

“Saistīts” ir savdabīgs eksperimentālais darbs, kas satur uz repa bāzes darinātas deviņas kompozīcijas. Bez paša Idus Abras projektā “Abradūri” piedalās arī pazīstamais kontrabasists un šajā ierakstā arī basists Toms Valmiers (viņš visbiežāk sastopams “The Coco’nuts” sastāvā), bundzinieks Artūrs Strautmanis (arī no “The Coco’nuts”), kā arī trompetists Reinis Puriņš. “Albuma pavadījums ir veidots no “dzīviem” instrumentiem nevis no, kā tas ir parasti repā ir ierasts, bītiem. Skanējums ir visnotaļ eksperimentāls, interesants un neierasts pašmāju repa scēnai,” skaidro Idus Abra. Starp citu, viņam dažādi eksperimenti nav nekas jauns - jāatgādina, ka pirms dažiem gadiem atzinību guva rokgrupas “Nova Koma” albums “Vismaz 9 reizes”, kas ierakstīts kopā ar Idus Abra un Edavārdiem.

Albumā “Saistīts” iekļautais skaņu materiāls lielākoties tapis 2018. un 2019. gadā, tomēr dienasgaismu ieraudzījis tikai četrus gadus vēlāk. “Pēc pāris gadiem, apstākļiem veiksmīgi sakrītot un kopīgi paskatoties uz paveikto, secinājām, ka albums ir veiksmīgi izturējis laika pārbaudi,” tā Idus Abra. Skanējuma ziņā iedvesma esot smelta no tādām grupām kā “The Roots”, “A Tribe Called Quest”, “Digable Planets” u.tml., bet albuma vāciņš ir tieša atsauce uz repa apvienības “De La Soul” debijas albumu “3 Feet High and Rising”.

PAR. Jāpiekrīt “Abradūra” mūziķiem, ka hiphops kļuvis pārlieku digitāls, tāpēc mēģinājums iedvest tajā vairāk oriģinalitātes ar “dzīvo” instrumentu skanējumu ir visnotaļ apsveicams - tāpat kā džeza un fanka elementu izmantošana. Valmiera kontrabass ir šī albuma lielākā pērle, arī Strautmaņa precīzais bungu piesitiens sniedz šim darbam savu rokrakstu. “Tava Zeme plakana, jo tā ir telefons” (dziesma “Galaktikā”) - šai tēzei nevar nepiekrist, arī teksti te ir līmenī. Labākās dziesmas - jau pieminētā “Galaktikā”, kā arī “Vēl”.

PRET. Lielākais albuma mīnuss - te nav spilgtu, atmiņā paliekošu gabalu. Brīžiem “Abradūri” savos eksperimentos pārspīlē, kas it īpaši attiecas uz trompetes izmantošanu, un tad sanāk tādi murgaini skaņdarbi kā “Neskrien” un vēl daži.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais