Valmiermuižas etnofestivālā uzstāsies arī ukraiņu, norvēģu un itāļu folkmūziķi

© Publicitātes foto

Valmiermuižas etnomūzikas festivāls izziņojis pirmos māksliniekus – vietējo skatuvi pārstāvēs “Jauno Jāņu orķestris”, ziemeļu arhaisko sajūtu veidos norvēģu tumšais folks, Austrumeiropas jaudīgo skanējumu piedāvās ukraiņi, bet karstasinīgus ritmus (un, cerams, arī sauli) atvedīs mūziķi no Itālijas. Festivāls norisināsies 15. jūlijā Valmiermuižas parkā.

2023. gada Valmieras etnomūzikas festivāla tēma ir „pretstati pievelkas”, lai izceltu vēlamo - gan mākslā, gan kulinārijā, gan arhitektūrā, ainavā un cilvēku attiecībās. “Pretstati - nevis kā nesamierināmi kontrasti, bet gan kā iespēja piešķirt dzīvei krāsas, daudzveidību un jēgu,” norāda festivāla rīkotāju komanda. Par festivāla tradīciju kļuvusi uguns skulptūras iedegšana - šoreiz spāņu māksliniekam Džordi NN pievienosies starptautiska radošā komanda, lai radītu pavisam maģisku un muzikālu cirka performanci, atklājot pretstatus par statiskumu un kustību, gaisu un zemi.

Muzikālā programma būs klausāma uz divām skatuvēm, lai pamīšus varētu dzirdēt gan dažādus vietējos māksliniekus, gan tālākus viesus.

No tāliem ziemeļiem būs atceļojusi Torgeira Vasvika (Torgeir Vassvik) grupa, kas pārstāvēs seno sāmu tautu un viņu muzikālās saknes ar arhaisku un rokkoncertam atbilstošu skanējumu. Šobrīd izcilākā tarantellas grupa no Itālijas “Canconiere Grecanico Salentino” ieraus dejas virpulī kopā ar prasmīgiem itāļu dejotājiem. Muzikālo cīņassparu rādīs folkroka grupa “Joryj Kloc” no Ukrainas, kas tautasdziesmas padara mūsdienīgākas, pievienojot tām jaudīgu skanējumu. Savukārt mūsu “Jaunā Jāņu orķestra” daiļradi “raksturo cilvēka iekšējie piedzīvojumi un salda ironija, kas mijas ar latviešu folkloras divdomīgākajām epizodēm.” Izturīgākie naktī pēc dzīvās mūzikas programmas, tāpat kā pērn, būs sagaidījuši etnodisko duetu - Dīvu Reiznieku un Kasparu Zaviļeiski, kuri piedāvās savu iecienītāko pasaules mūziku līdz pēdējam dancotājam.

Pasākumā varēs skatīt arī brīvdabas izstādi, teātra izrādi, jaunāko latviešu kino, kā arī piedalīties tradicionālajās meistardarbnīcās, bet spēkus atgūt mierīgās un nemierīgās zvilnētavās. Netālu no festivāla teritorijas, viesmīlīgajā Valmiermuižas stallī, būs iespēja uzcelt savu telti un pārlaist nakti.

Izklaide

Populārais rīta raidījums "900 sekundes" Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos - ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots, kurš kopā ar Kristīni Garklāvu savulaik aizsāka raidījuma ceļu pie skatītājiem.