Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Šovasar Tallinā uzstāsies leģendārie “Megadeth”

© Publicitātes foto

Šīs nedēļas karstākā ziņa rokmūzikas piekritējiem: 26. jūlijā Tallinas Dziesmu svētku estrādē uzstāsies vieni no trešmetāla “Big For” jeb “Lielā Četrinieka” slavenākajiem pārstāvjiem – grupa “Megadeth”. Šis būs leģendārās Deiva Masteina blices vienīgais koncerts Baltijas valstīs.

Odiozā Deiva Masteina grupa “Megadeth” Baltijas reģionā viesosies jau trešoreiz, un visas šīs reizes laimīgā loze iekritusi igauņiem: 2010. gada jūlijā amerikāņi sava leģendārā albuma “Rust In Peace” divdesmitgadei par godu uzstājās smagmūzikai tik jokainā vietā kā Hāpsalu pils teritorijā, savukārt 2012. gada jūnijā spēlēja Tallinas “Rock Cafe”, popularizējot savu tobrīd vēl itin svaigo albumu “Thirteen”. Arī šoreiz “Megadeth” būs atrādāms jauns skaņu materiāls - pērn septembrī izdotais albums “The Sick, The Dying… And The Dead!”. Biļetes uz Tallinas Dziesmu svētku estrādē plānoto koncertu būs pārdošanā no piektdienas, 3. februāra, visā “Biļešu serviss” tīklā.

Amerikāņu trešmetāla grupu “Megadeth” 1983. gadā izveidoja ģitārists, dziesmu autors un vokālists Deivs Masteins, kurš tobrīd bija padzīts no “Metallica”, un savu projektu acīmredzami veidoja kā “labāk, smagāk un jaudīgāk” pretstāvi bijušajiem kolēģiem - jāsaka, ka vismaz neoficiāli šī sacensība nav beigusies joprojām.

Turklāt vismaz daļēji Masteins šo sacensību ir pat uzvarējis, jo meistarības, ģitārspēles ātruma un skanējuma smagnējības ziņā viņš ir pārspējis “Metallica” (komerciālie rādītāji jau ir cits stāsts…) - tehniskā sarežģītība un spēlēšanas ātrums ir “Megadeth” vizītkarte, un ļoti daudziem žanra faniem īstais trešmetāls ir tieši “Megadeth”. Ne velti grupai ir arī uzticīga fanu armija (ieskaitot šo rindu autoru), kas skaitāma miljonos un apvieno vairākas paaudzes - lai kurā pasaules vietā jūs atrastos, jebkurā smagmūzikas pasākumā noteikti satiksiet kādu “Megadeth” krekliņā vai kapučjakā.

Nu jau 40 gadu garās “Megadeth” karjeras laikā iznākuši 16 studijas albumi, no kuriem seši saņēmuši platīna statusu tikai ASV vien, un kuru kopējā tirāža pārsniegusi 40 miljonus. Grupa saņēmusi kritiķu atzinību un arī neskaitāmas balvas, turklāt pašu prestižāko no tām salīdzinoši nesen - par albumu “Dystopia” (2016). Pašlaik “Megadeth” līdzās “Metallica”, “Slayer” un “Anthrax” tiek pieskaitīta pie nozīmīgākajiem trešmetāla žanra izveidotājiem un attīstītājiem, un tieši šī četrotne veido jau minēto “Big Four”.

Par labākajiem “Megadeth” albumiem kronējami “Peace Sells... But Who's Buying?” (1986), “So Far, So Good... So What!“ (1988), “Rust in Peace” (1990) un “Countdown to Extinction” (1992), taču arī turpmākie Masteina darbi (šķiet, vienīgais izņēmums ir 1999. gadā izdotais “Risk”) ieskaitāmi rokmūzikas zelta fondā. “Billboard” kritiķi izveidojuši savu “Megadeth” labāko dziesmu Top 15: “Peace Sells, Holy Wars… The Punishment Due”, “Wake Up Dead”, “Hangar 18”, “In My Darkest Hour”, “Hook in Mouth”, “Symphony Of Destruction”, “Sweating Bullets”, “Trust”, “Good Morning / Black Friday”, “My Last Words”, “Mechanix”, “A Tout le Monde”, “Five Magics”, “The Conjuring” un “Angry Again”. Tops nav slikts, taču nīgrajam rudmatim Masteinam ir vēl virkne ļoti labu dziesmu. Arī jaunajā albumā.

Nra.lv recenzija par albumu “The Sick, The Dying… And The Dead!”.