Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Nodrāztie zīmuļi “Doma baznīcu katoļiem”

© Publicitātes foto

Nesankcionētās pašdarbības trio (tā viņi piesaka sevi paši) “Nodrāztie zīmuļi” publicējuši savu versiju Haralda Sīmaņa dziesmai “Agni” un pie viena klausītāju vērtējumam jau nodevuši savu pirmo EP jeb minialbumu ar provokatorisko nosaukumu “Doma baznīcu katoļiem”.

Jāatgādina, ka šī smagās mūzikas projekta sastāvā darbojas tādi pieredzējuši vīri kā Lauris Ābele (“Soundarcade”, “Sonntags Legion”), Ernests Lībietis (“Mary Jane”, “Backflow”) un Gustavs Terzens (“Sia Radikal”, “DeadLine”). Lauris šoreiz uzņēmies basģitārista lomu, Gustavs turpina ierastās ģitārista funkcijas, bet Ernests apvienojis vokāla un bundzinieka pienākumus.

“Nodrāzto zīmuļu” aizmetņi meklējami 2019. gadā, kad Lauris un Gustavs kopīgi devušies uz Polijas dienvidiem klātienē raudzīt kādas pasaulē diženas grupas (šķiet, “Tool”) dzīvo sniegumu.

“Garajās lielceļa stundās noskaidrojās abu subjektu objektīvās muzikālās saskaņas notis un atlika tikai ķerties pie instrumentiem. Nepagāja ne mirklis, kad divotnei pievienojās Ernests, un pilnasinīga grupas darbība varēja sākties. Grupa sāka ar intensitāti viens mēģinājums gadā, kā rezultātā radās pirmais kopīgais veikums - dziesma “Cērt”. Pārējais materiāls sekoja pēc tam,” skaidro “zīmuļi”.

Par dziesmu “Agni”. Grupas draudzība ar pārlaicīgo dziesminieku Haraldu Sīmani ir bijusi katram sava un visiem kopā, un trio ne mirkli nav šaubījušies, kad notikusi lemšana par kāda pašmāju mākslinieka godināšanu, izveidojot Haralda garadarbu “Agni” savā skanējumā jeb kaverversijā. “Kad dziesmas kaverversija bija pabeigta (2022. gada janvārī), tā tika godīgi atskaņota Haraldam. “Nodrāztie zīmuļi” saņēma Meistara svētību šo dziesmu izpildīt arī turpmāk, pasniedzot to savā izpildījumā.” Šī dziesma piebiedrojās jau minētajam debijas skaņdarbam “Cērt (Bende nāk)”, bet vēl EP iekļautas kompozīcijas “Izdzimtā”, “kas ir stāsts par latviešu valodas grūto likteni jaunās paaudzes apziņā, kā arī smagā mantra “Bērzu sula”, ko iedvesmojuši specifiski sanskrita teksti,” skaidro paši “zīmuļi”.

PAR. No šīs trijotnes arī katrs atsevišķi ir apbrīnas vērti. Ernests sevi teicami pierādījis superīgo “Mary Jane” un “Backflow” rindās, un arī “zīmuļiem” devis abām šīm grupām raksturīgo skanējumu. Lauris Ābele - lai kam viņš pieķertos, vai tā būtu mūzika vai kino, viss vienmēr sanāk uz pieci ar krustu un izrādās, ka arī basģitāru viņš spēlēt pieprot. Savukārt Terzens ir vesela enerģijas un pārliecības hidroelektrostacija, viņš laikam jebkurai darbībai spētu dot nepieciešamo virzības lādiņu, taču ne tikai to - “zīmuļiem” piestāv “radikāļiem” raksturīgā ģitārskaņa. Līdz ar to skaidrs, ka, sametoties kopā trim šādiem vīriem, rezultāts nevar būt citādāks, kā tikai pozitīvs.

Par EP iekļauto skaņu materiālu. “Cērt (Bende nāk)” ir teicams gabals, savukārt no abām iepriekš nedzirdētajām dziesmām labāk aizķērās “Bērzu sula” (taču arī “Izdzimtā” ir OK). Protams, arī Sīmaņa “Agni” kaverversija vērtējama kā ļoti veiksmīga. Kopumā - te viss ir kārtībā, vienīgi pēc četrām dziesmām izdarīt kaut kādus tālejošus secinājumus ir stipri pāragri.

PRET. Uz piecām ballēm šis darbs tomēr nevelk, taču galvenais - ir ļoti pamatotas aizdomas, ka trīs tik radošas (un brīvdomīgas) personības ilgi kopā nenoturēsies. Būtu prieks kļūdīties.