Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

“Zelta Mikrofons” piedāvā iknedēļas straumētāko ierakstu topu; pirmajās vietās reperi

© Publicitātes foto

Latvijas Mūzikas gada balva “Zelta Mikrofons” šogad ieviesusi jaunu nomināciju “Straumētākais ieraksts ar Elektrum”, kurā apkopotas gada ietvaros mūzikas vietnēs internetā visvairāk klausītās Latvijas mūziķu dziesmas un skaņdarbi. Lai veicinātu Latvijas mūzikas apriti, tiek apkopots arī iknedēļas straumētāko ierakstu tops.

Iknedēļas straumētāko ierakstu topā varēs iepazīties ar rezultātiem, kādus Latvijas autoru un izpildītāju radītā mūzika straumēšanas vietnēs sasniegusi gan Latvijas teritorijā, gan starptautiski. “Straumētāko ierakstu iknedēļas tops ļaus Latvijas mūziku saredzēt kā daļu no kopējās mūzikas industrijas. Tāpat tas veicinās sportisko azartu, kam populārajā mūzikā ir liela loma,” norāda organizatori.

Pirmā nedēļa pārliecinoši parāda kopējās tendences - straumētāko ierakstu topa galvgalī ir reperi. Pirmajā vietā ierindojusies skandalozā dueta M**** Sencis (pirmajā vārdā aiz punktiem ir tas, ko jūs varat iedomāties, bet ko cenzūras dēļ rakstīt nedrīkst...) un Grandmasters Neons dziesma “Pie*** seju” (arī varat iedomāties, kas ir pirmais vārds), otrajā vietā - “Bermudu divstūra” un “Apvedceļa” hits “Brāl’, ar dzīvi nekaulē”, bet trešajā vietā - “Singapūras Satīna” kopdarbs ar grupu “A-europa” dziesmā “Uz seen”. Arī tālākajās vietās lielākoties rindojas hiphopa pārstāvji.

Jāpiebilst, ka bez tādiem populāriem mūzikas straumēšanas servisiem kā Spotify, Apple Music, Tidal, Amazon Music un citiem, topā ir rezultāti arī no YouTube, kuru ievākšana un apstrāde ir laikietilpīgāka, tāpēc tiek apstrādāta tikai pēc pieprasījuma. Datu monitoringu nodrošina Lielbritānijas kompānija “Ranger Computers”, kas mūzikas industrijā darbojas jau kopš 1993. gada.

“Zelta Mikrofons” producente Elita Mīlgrāve: “Jau kādu laiku kolēģi no mūzikas industrijas mani mudināja apzināt, kas ar aktuālajiem ierakstiem notiek straumēšanas servisos - kas no latviešu mūzikas ir pieprasīts? Šogad LaMPA biedru karstā diskusijā tika nolemts spert šo soli un iekļaut “Zelta Mikrofonā” ne tikai žūrijas vērtējumus, bet arī komerciālu informāciju. Nolēmām turpmāk publicēt iknedēļas datus ar mērķi pievērst uzmanību mūzikas patēriņam internetā. Esmu pateicīga, ka šo mūsdienīgo risinājumu palīdz nodrošināt mūsu partneri, atbalsta LaIPA un lielākās Latvijas un pasaules ierakstu kompānijas.”

Šajā ceturtdienā, 12. janvārī, tiks izziņoti “Zelta Mikrofons'23” nominanti, tostarp tiks atklāts piecinieks arī nominācijā “Straumētākais ieraksts ar Elektrum”, kurā apkopoti gada ietvaros mūzikas vietnēs internetā visvairāk klausītie jaunākie Latvijas mūziķu dziesmas un skaņdarbi, kas izdoti no 2021. gada 1. decembra līdz 2022. gada 1. decembrim un straumēti visā pasaulē.