Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Morphide “Anhedonia”

© Publicitātes foto

Pašlaik joprojām turpinās ierakstu iesniegšana Latvijas Metālmūzikas gada balvai, uz kuru pretendē arī grupa “Morphide” – Kopenhāgenā bāzēta pašmāju modernā metāla grupa, kas savu debijas albumu “Anhedonia” bija iesniegusi arī Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvai “Zelta mikrofons”. Šīs apvienības kodols ir vokāliste Eissa Morphide, kura civilajā dzīvē dēvējama par Elizabeti (varbūt Jeļizavetu) Žovnerčuku, un ģitārists, basists un dziesmu komponists Kristians Konovalovs, kuriem dzīvā skanējuma radīšanai pievienojies bundzinieks Ļevs Kovals.

“”Morphide” ir pašmāju modernā metāla grupa, kuras mūziku noklausījās vairāk nekā pusmiljons reižu vēl pirms debijas albuma izdošanas. Grupa dibināta 2019. gada jūnijā, kad vīra un sievas duets - dziesmu autors Kristians un vokāliste Eissa - izlaida savu debijas singlu “Mayhem” un jau pēc pāris mēnešiem devās savā pirmajā Eiropas tūrē, uzstājoties Latvijā, Lietuvā, Polijā, Čehijā un citur. 2022. gadā grupa sadarbojās ar ARIA nominēto un starptautiski pazīstamo producentu un skaņu inženieri Forrester Savell (“Animal as Leaders”, “Twelve Foot Ninja”, “Karnivool”) un laida klajā savu debijas albumu. Grupas vokāliste Eissa bija iekļauta vairākās “Seas On The Moon” kolaborācijās un sadarbojās arī ar populārās smagās mūzikas grupas “Infected Rain” dziedātāju Lena Scissorhands,” tas ir no viņu pieteikuma “Zelta mikrofonam”.

Vēl var piebilst, ka Eissu savas dziesmas “Living Dead” ierakstam bija pieaicinājusi arī pašmāju grupa “Cellar Cat” - viņas “grouls” ļoti labi iederējās šī gabala stilistikā. No 2019. - 2020. gadam “Morphide” bija paguvuši oficiāli izdot piecus singlus, pērn arī lielformāta albumu; grupa aktīvi strādā ar faniem sociālajos tīklos un ražo savu atribūtiku - ļoti simpātiska pieeja!

PAR. Par saviem ietekmes avotiem “Morphide” sauc tādas grupas kā “Spiritbox”, “Karnivool”, “Tesseract” un “Northlane” - kaut ko no tā visa viņu mūzikā tiešām var saklausīt plus vokālo skanējumu no vācu veterāniem “Guano Apes” un progresīvajam metālam raksturīgo ģitāru rūcināšanu. Ar iedvesmu un nikni, piesakot pretenzijas uz Rietumu skanējuma kvalitāti, turklāt Eissa nudien spēj pārliecināt. Kā labāko notestēšanai var ieteikt dziesmu “Catharsis”, varbūt arī “Mayhem”.

PRET. Lielākais albuma mīnuss ir tāds, ka absolūti neviena dziesma nepaliek prātā. Kopumā šo visu var klausīties, bet var arī neklausīties - “Anhedonia” diemžēl nerada paliekošas emocijas.