Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: The Coco'nuts “Forward Back”

© Publicitātes foto

Iepriekš džeza, blūzroka un fanka mūzikas apcirkņos atzīmējusies pašmāju grupa “The Coco'nuts” saviem cienītājiem 2022. gadā sarūpēja dažus pamatīgus pārsteigumus.

Iesākumā grupa ar dziesmu “In And Out Of The Dark” atzīmējās eirovīziskajā konkursā “Supernova”, vasarā tika izdots singls Reiņa Žodzika producētajai dziesmai “Mūsu zemē” komplektā ar videoklipu, kas tika izstrādāts unikālajā cianotipijas tehnikā, pēc tam tika izdots apskatāmais trešais studijas albums, mazliet vēlāk videoklips dziesmai “Getting Dark” starptautiskajā filmu festivālā “Riga IFF” tika nominēts balvai kategorijā “Baltijas gada mūzikas videoklips”, savukārt rudens ieskaņā grupa iesildīja “Tautumeitas” apvienības lielkoncertā Skultes ostā. Labs un ražīgs gads.

Runājot par albumu “Forward Back”, atliek pieminēt kaut vai to, ka tas ir stilistiski tik kreatīvs, ka tika nominēts Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvai “Zelta mikrofons”… alternatīvās un indī mūzikas kategorijā.

“Albums “Forward Back” ir pagrieziena punkts grupas attīstībā. Kompozīcijas ir koncentrētākas un kodolīgākas. Esam centušies vairāk ieklausīties sevī, pasaulē un mūsu klausītājos, lai radītu mūziku, kas tieši atspoguļo laiku, telpu un vietu, kurā atradāmies pēdējos trīs gadus. Esam eksperimentējuši, kāpuši ārā no savas komforta zonas - tie ir bijuši skaņu meklējumi elektroniskās mūzikas pasaulē, jauna producenta piesaiste un lielāka visu grupas dalībnieku iesaiste radošajā procesā. Dziesmas tapa vairāku radošo nometņu laikā, un tās variē no “pavisam viegli un plūstoši”, līdz “ilgu diskusiju, eksperimentu rezultāts” radītiem skaņdarbiem,” tā par albumu izteicies grupas bundzinieks Artūrs Strautmanis.

Albumā ir desmit dziesmas, tostarp pēdējo divu gadu laikā publicētās dziesmas “See You Dance Again”, “Mūsu Zeme” un “Talking With Myself”, tāpat arī jau minētās “In And Out Of The Dark” un “Getting Dark”. Skaņu materiāls rakstīts studijā pie skaņu režisora Toma Lismenta, sadarbojoties ar producentu Edvardu Broderu, producentu Reini Žodžiku un perkusionistiem Rafaelu Nasimentu (Rafael Nascimento) un Migelu Ernandess Hiraldi (Miguel Hernandez Giraldi). Albuma vizuālo noformējumu veidojusi Monta Kurme - uz vāciņa skatāmā auss laikam ir domāts kā neslēpts mājiens mūzikas cienītājiem, rūpīgāk ieklausīties šajā garadarbā.

Mazliet no vēstures: “The Coco'nuts” savas muzikālās gaitas uzsāka 2012. gadā, un līdz šim izdots minialbums jeb EP “Appetizer” (2014), kā arī studijas albumi “Amid Opposites” (2016) un “No Other Way Out” (2018). Grupas muzicējusi ne mazums vietējos, kā arī ārvalstu festivālos un pasākumos.

PAR. Pārmesties no iesildītā džeza lauciņa tik eklektiskas mūzikas sfērā - tas ir ļoti drosmīgs solis, turklāt šajā konkrētajā gadījumā arī diezgan veiksmīgs. “The Coco’nuts” mūziķi individuāli ir ļoti meistarīgi, viņi katrā kompozīcijā ļauj un pat liek papriecāties par savu profesionalitāti, bet harizmātiskā vokāliste Marija Valmiera tomēr ir pāri visiem. Ko ieteikt paklausīties? Ja prāts velk uz kaut ko džezīgu, tad “Forward Black”, ja fancīgāku, tad “See You Dance Again”, ja kinofilmām raksturīgu noskaņu mūziku, tad derēs “In And Out Of The Dark”, ja kaut ko draiskāku, tad “Manis mājās nav” - dziesmas dažādiem garastāvokļiem un visādiem gadījumiem.

PRET. Albumu tomēr gribētos saturiski un stilistiski koncentrētāku - tas “peld” dažādos žanros un noskaņās, tādējādi pagrūti vai pat neiespējami to uztvert kā vienotu veselumu.