Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Jaunā gada sākumā Cēsis aicina apmeklēt telpiskās mūzikas kupolu

© Publicitātes foto

Jaunā gada pirmajā nedēļas nogalē, no 5. – 8. janvārim, Koncertzāle “Cēsis” aicina uz telpiskās mūzikas notikumu “Iekļaujošā ziema”. Ik dienu īpaši būvētā skaņas kupolā vairākos seansos būs iespēja iepazīt jaunu muzikālu pieredzi, klausoties īpaši radītus ambisoniskus skaņdarbus, kas klausītāju ievedīs unikālā telpiskā dimensijā, un ļaus sadzirdēt, kā tad skan… ziema.

Pirmo reizi kupols Koncertzālē “Cēsis” tika uzbūvēts un atvērts klausītājiem 2022. gada janvārī, iepazīstinot intersentus ar telpisko mūziku kā īpašu žanru, un programmā iekļaujot laikmetīgus, īpaši šim notikumam radītus skaņu rakstus.

Šoreiz kupolā varēs dzirdēt kaut ko pavisam citādāku - skaņu ainavas ambientā, klusinātā un minimālistiskā estētikā, ko radījuši Baltijas un Ziemeļvalstu komponisti Mantautas Krukauskas (Lietuva), Platons Buravickis (Latvija), Tine Surel Lange (Norvēģija), Theodore Parker (Igaunija/ASV), Gedmintė Samsonaitė (Lietuva/Lielbritānija) un citi. Kā sola šī projekta autori, “visi skaņu celiņi mūzikā ietērpj sajūtas, ko piedzīvojam, un dabu, ko uzlūkojam, ziemā. Esam pašā ziemas viducī, tā ieskauj mūsu ikdienu, un varētu būt interesenti sadzirdēt, kā tad tā skan.” Kā īpašs pārsteigums būs populārā Antonio Vivaldi cikla “Gadalaiki” ziemas daļas, kas šoreiz aranžēta ambisoniskā versijā.

Koncertzāles “Cēsis” lielās zāles vidū atradīsies ar telpiskās skaņas koncertsistēmu un daudzskaitlīgiem skaļruņiem aprīkots kupols jeb telpa telpā, bet klausītāju sēdvietas būs izvietotas tā iekšpusē. Pateicoties daudzo skaņas avotu izvietojumam telpā un skaņai mūzikas partitūrā dinamiski pārvietojoties, klausītājs varēs novērtēt citādu skaņas pieredzi - visaptverošu un ieskaujošu. Aptumšotā atmosfēra, kas valdīs kupolā, un gaismu režija, aizvedīs vēl neiepazītā un pavisam jaunā sajūtu un emociju pasaulē.