RECENZIJA: B Optimist “Gaiteņi”

© Publicitātes foto

Nākamajā gadā rokmūzikas trio no Suntažiem “B Optimist” varēs svinēt savas pastāvēšanas desmit gadu jubileju, taču šajā relatīvi īsajā vēstures atskaites posmā šī grupa paguvusi izdot jau piecus (apskatnieka rēķinos gan ir četri, piektais ir akustiskais albums ar tautasdziesmu vārdiem) studijas albumus – apskaužams ražīgums! Albumā “Gaiteņi” iekļautas 11 jaunas oriģināldziesmas, kas tapušas kopš iepriekšējā ripuļa “Vairāk skan” (2020) izdošanas – protams, visas latviski, jo “B Optimist” dzied tikai dzimtajā mēlē.

“„Gaiteņi” ir kā ceļš ar dažādiem dzīves pagriezieniem, pa kuriem maldoties katrs cenšas nokļūt savā galamērķī. Tas ir dzīves labirints - nejauša tikšanās vieta jaunām iespējām un pavērsieniem,” tā tiek pieteikts jaunais darbs. Šoreiz esot vairāk izmantota elektronika, eksperimentējot ar sintezētām skaņām, tomēr rokmūzikas skanējums un, kas svarīgākais, arī rokmūzikas attieksme ir saglabāti. “B Optimist” sastāvs: Valters Levins (vokāls, ģitāra), Linards Liepa (basģitāra, vokāls) un Roberts Levins (bungas). Savulaik šī grupa bija kvartets, taču pirms dažiem gadiem “optimisti” optimizējās, un, kā redzams, gluži labi tiek galā arī trijatā.

PAR. Ja tiktu piešķirta balva par uzticību rokmūzikai, tad „B Optimist” uz to būtu vieni no galvenajiem pretendentiem, jo turpina izdot albumus, kuri negūst praktiski nekādu atsaucību, turpina spēlēt mazos klubos un nelielās pilsētiņās, bet - turpina! Praktiski visos „B Optimist” albumos var atrast pa kādai dziesmai, pie kuras “piesiet ausi” - iepriekšējā diskā tāda bija “Nāku katru nakti”, bet no šī darba var izcelt “Tie būsim mēs”, un “Paliek tikai nakts”, arī “Gaiteņi”. Individuāli sevi labi parāda gan soloģitārists, gan basists.

PRET. Nekas nav mainījies, arī elektronikas piesaiste, ko gan, taisnības labad jāpiebilst, albumā nemaz nejūt, nav mainījusi faktu, ka “optimisti” izklausās šaušalīgi primitīvi. Šoreiz viņi izrādījuši pretimnākšanu un pašu stulbāko gabalu albumā ielikuši ar Nr.1, lai nejaušiem klausītājiem nav jāmokās ar tālāko šī darba testēšanu - dziesmā “Apstājies” piedziedājums ”Vai tu kādreiz / Vai tu kādreiz / Arī apstājies” atkārtojas, šķiet, septiņas vai astoņas reizes, sakrītot uz nerviem kā ziņas par kovida izplatību. Lai gan - ar šo dziesmu “B Optimist” nejēdzīgāko gabalu topā godam gatavi konkurēt vēl vairāki šeit atrodamie savārstījumi…

Izklaide

Visuresošais reperis Fiņķis izdevis dziesmu “Mūzas”, kas radīta kopā ar grupu “Polifauna”. Tas ir pirmais Fiņķa jaunais skaņdarbs, kas izdots kopš kopdarba ar Patrishu dziesmā “Raķešu zinātne”, kas jau 80. (!) nedēļu atrodas Latvijas straumētāko pašmāju dziesmu topa spicē.